Nafta, Viktor Orban, Ursula von der Lejen, Vladimir Putin
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia/EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/BO AMSTRUP/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Evropska unija je pristala na embargo na većinu uvoza ruske nafta nakon razgovora na samitu u Briselu. Embargo je dogovoren posle skoro mesec dana prepirki između država članca, a celokupan dogovor je mahom kočila Mađarska, koja je ipak uspela da obezbedi izuzeće u svom slučaju.

Sankcije odmah uticati na 75 odsto uvoza ruske nafte, odnosno tri četvrtine, što će uskratiti Rusiji ogroman izvor finansiranja njene ratne mašinerije, tvitovao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. EU će odmah zabraniti pomorsku naftu, što čini veći deo ruskog izvoza u EU.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, istakla je da će zabrana „efektivno smanjiti oko 90 odsto uvoza nafte iz Rusije u EU do kraja godine“, jer su se Nemačka i Poljska obavezale da će se odreći isporuke preko naftovoda za njihovu teritoriju. Zvaničnici bliski razgovorima kažu da je odluka ove dve velike ekonomije da se odreknu nafte iz severnog kraka naftovoda Družba znači da će embargo EU pokriti oko 93 odsto isporuke ruske nafte do kraja godine, prenosi Gardijan.

Foto: Tanjug/AP /Olivier Matthys

Izuzeće za Mađarku, Češku i Slovačku

Na samitu u Briselu, lideri EU su pokušavali da pronađu način da umire mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je kočio dogovor o najnovijim sankcijama Rusiji. Prema kompromisnom planu koji je razmatran na samitu, ruska nafta koja se transportuje preko naftovoda Družba iz sovjetskog doba u Mađarsku, Češku i Slovačku bila bi izuzeta od embarga EU.

Dolazeći na samit u Brisel, Viktor Orban je rekao da „rešenje za naftovode nije loše“, ali je insistirao da su njegovoj zemlji potrebne garancije da bi mogla da dobije naftu iz drugih izvora ako dođe do „nesreće“ na naftovodu Družba koji prolazi kroz ratom razorenu Ukrajinu.

Još uvek nema krajnjeg datuma za izuzeće za južni krak Družbe, koji pokriva Mađarsku, Slovačku i Češku, zemlje bez izlaza na more, koje su u velikoj meri zavisne od ruske nafte. Italija, baltičke zemlje, Holandija i Belgija i druge države koje uvoze naftu na tankerima, imale su prvobitne rezerve u pogledu izuzeća za naftu u naftovodima, što bi dalo prednosti pojedinim zemljama da nastave da uvoze jeftinu rusku naftu.

Foto: Tanjug/AP /Geert Vanden Wijngaert

Kada će EU preći na potpuni naftni embargo?

To nije jasno. Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije koja vodi politiku sankcija, obećala je da će EU razgovarati o tome kako da zatvoru rupu što je pre moguće. Mađarska traži novac od EU za preosposovljavanje svojih rafinerija nafte koje mogu da primaju rusku naftu, prenosi BBC.

Hrvatskoj je takođe potrebno vreme da poveća snadevanje svog severnog suseda preko gasovoda Adria. Lideri EU su izbegavali da daju detalje o krajnjem datumu izuzeća za centralnu Evropu.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Koliko nafte izvozi Rusija?

Rusija je treći najveći proizvođač nafte na svetu odmah posle SAD i Saudijske Arabije. Otprilike polovina ruskog izvoza sirove nafte je otišla u Evropu, pre nego što su uvene sankcije zbog rata u Ukrajini.

Prema Međunaodnoj agenciji za energiju, Slovačka i Mađarska – primile su 96 odsto i 58 odsto svog uvoza narfte iz Rusije prošle godine. Rusija je činila samo 8 odsto uvoza nafte u Veliku Britaniju 2020. godine, a oko 3 odsto uvoza nafte u SAD prošle godine, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool/ AP

Istraživački analitičar Ben Mekvilijams kae da bi trebalo da bude lakše pronaći alternativne dobavljače na naftu nego za gas, jer iako neki dolaze iz Rusije, ima dosta isporuka sa drugih mesta.

Neke zemlje oslobodile su iz zaliha nafte ekvivalent od 120 miliona barela – najveće oslobađanje rezervi u svojoj istoriji. SAD žele da Saudijska Arabija poveća proizvodnju nafte i gleda na ublađavanje sankcije na venecuelansku naftu.

Vladimir Putin, gas, benzin, benzinska stanica, pumpa, nafta, Ukrajina, Rusija
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/Peter Kovalev / TASS / lex van lieshout fotografie / AFP / Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Kako će embargo uticati na rusku naftnu mašinu?

EU plaća Rusiji oko milijardu evra dnevno za naftu i gas, što je neprocenjiv izvor čvrste valute za Kremlj u finansiranju rata u Ukrajini. Oštar rez u tim finansijskim tokovima produbljuje ekonomske probleme Rusije na duži rok.

PROČITAJTE JOŠ:

Neki ekonomisti su međutim, upozorili da bi to moglo imati naopaki efekat pomoći Moskvi u kratkom roku, jer Rusija ima koristi od visokih cena. Duge rasprave u EU takođe su dale Rusije vremena da pronađe alternativne kupce.

Kako bi sve ovo moglo da utiče na Evropu? Vozači i kompanije suočiće se sa višim cenama na pumpama. Vladama će biti još teže da upravljanju ionako rastućim troškovima života.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare