Skupština Crne Gore Foto: Skupština Crne Gore/I.Šljivančanin

Sednica crnogorskog parlamenta na kojoj je bilo planirano glasanje o smeni vicepremijera Dritana Abazovića ekspresno je okončana jer dnevni red koji je predočio predsednik tog tela Aleksa Bečić nije usvojen, mahom zbog glasova Demokratske partije socijalista (DPS).

Iako je uoči sednice i kvorum bio upitan, u zgradu parlamenta došli su skoro svi poslanici kako vladajuće većine, tako i opozicije.

Za dnevni red glasalo je 77 poslanika – 20 je bilo za, 11 protiv i 46 uzdržano, nakon čega je Bečić proglasio kraj sednice.

Glasanje o smeni Dritana Abazovića Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore

Poslanici opozicije, većinski iz redova DPS-a, bili su uzdržani kada je reč o usvajanju dnevnog reda, što je „spasilo“ Dritana Abazovića, koji ostaje na funkciji potpredsednika Vlade, barem do sutra.

Pripadnici Demokratskog fronta (DF), kako je i najavljeno, prisustvovali su sednici i glasali su za usvajanje dvenog reda. Kako je ranije rekao jedan od lidera tog bloka Andrija Mandić, poslanici DF-a bili su spremni da glasaju za smenu Abazovića.

Pored velikog broja uzdržanih, 11 poslanika je glasalo protiv usvajanja dnevnog reda, a većinski je reč o poslanicima Demokratske Crne Gore.

Skupština Crne Gore Foto: Skupština Crne Gore/I.Šljivančanin

Lider te partije i predsednik parlamenta Aleksa Bečić rekao je nakon sednice da su Demokrate održale obećanje.

„Principijelno i istovetno smo postupili i ovog puta. Opozicija je, međutim, imala drugačliji pristup“, rekao je Bečić novinarima u Skupštini.

Abazović: Biće još manje glasova za podršku Vladi

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je nakon sednice Skupštine da će sutra biti još manje glasova poslanika za podršku Vladi.

„Treba svi da nađemo održivo rešenje koje zemlju mora da gurne napred“, rekao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na dnevnom redu Skupštine sutra će se naći inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića, dok će se 7. decembra odlučivati o sudbini Alekse Bečića.

Podsetimo, Dritan Abazović je 17. januara održao konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio plan o formiranju manjinske Vlade. Kako je tada istakao, aktuelnoj Vladi je neophodna rekonstrukcija, a ulazak manjinskih partija. Premijer Zdravko Krivokapić je njegov potez nazvao izdajom i Skupštini podneo predlog o smeni Abazovića.

Crnogorski premijer podneo je i predlog o skraćenju mandata Skupštine, što znači da bi Crna Gora uskoro mogla da đe u kampanju za vanredne parlamentarne izbore. Koja od dve opcije (manjinska Vlada ili izbori) čeka građane Crne Gore, biće poznato 4. februara.

BONUS VIDEO Đuro Radosavović: Dritan Abazović ne bi ulazio u nešto što nije ostvarivo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar