Deca skola
Foto: Pascal GUYOT / AFP / Profimedia

Škole širom Evrope ponovo se otvaraju posle prinudne pauze i letnjeg raspusta, a mnoge nacionalne vlade odlučile su da đake vrate u učionice umesto onlajn časova koji se održavaju otkada je počela pandemija koronavirusa, piše Rojters.

Velika Britanija

Osnovne škole u Engleskoj su ponovo otvorene 1. juna, mada su samo neki razredi započeli nastavu. Učenici srednjih škola vratili su se u učionice 15. juna. Svi razredi zajedno se vraćaju na pune časove od ove nedelje. Škole u Škotskoj otvorene su 11. avgusta.

dete sa maskom; škola
Foto: Kent Nishimura / Polaris / Profimedia

Većina škola u Engleskoj deli odeljenja u male grupe, a grupice međusobno drže distancu kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Pravila o maskama i drugoj zaštitinoj opremi se razlikuju: srednjoškolci nose maske samo u zajedničkim prostorima.

Francuska

Škole se otvaraju 1. septembra. Đaci stariji od 11 godina moraju da nose maske sve vreme, čak i u učionicama. Škole su dužne da ograniče mešanje razreda i vetre i dezinfikuju učionice.

Deca skola
Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Odlazak u školu je obavezan, a ostavljena je mogućnost ponovnog zatvaranja ukoliko se epidemiološka situacija na lokalu značajno pogorša.

Nemačka

Deca se vraćaju u škole od početka avgusta, a u većini oblasti je propisano obavezno nošenje maski i unutra osim kada su deca za radnim stolovima.

Za vreme odmora, razredi se raspoređuju u različite delove škole, a preporuka je da vrata i prozori ostanu otvoreni kad god je to moguće.

Grčka

Planirano je da se škole otvore 7. septembra, iako je moguće novo odlaganje.

Maske će u zatvorenom – i na časovima – nositi i đaci i profesori, a u svakom razredu biće najviše 17 đaka.

Italija

Većina italijanskih škola biće ponovo otvorena 14. septembra, a mere za sprečavanje širenja zaraze i dalje se finalizuju.

Trebalo bi da budu uvedeni radni stolovi za jednog đaka, a maske će biti obavezne za one koji dolaze u školu i odlaze iz nje. Na času će deca moći da ih skinu ukoliko je razmak između stolova bezbedan.

Holandija

Holandske osnovne i srednje škole počele su da se otvaraju u avgustu u fazama. Ni profesori ni đaci nisu u obavezi da nose maske, ali su neke škole propisale nošenje maski na zahtev nastavnog osoblja.

Deca starija od šest godina koja imaju simptome virusa moraju da ostanu kod kuće i testiraju se, a mlađa deca mogu da dolaze u vrtiće čak i sa simptomima blage prehlade.

Deca skola
Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Norveška

Škole se postepeno otvaraju od 27. aprila.

Deca nisu u obavezi da nose maske, a časovi su ostali nepromenjeni. Pohađanje časova onlajn više nije opcija, a đaci se drže razrednih grupa i ne mešaju se međusobno. Za vreme odmora se svaki razred raspoređuje na jedan deo igrališta.

Poljska

Škole se ponovo otvaraju 1. septembra.

Maske nisu obavezne na času, a na direktorima škola je da odluče da li je obavezno nošenje maski u zajedničkim prostorima. Mnogi upozoravaju da su škole u Varšavi krcate i da će biti nemoguće poštovanje mera fizičke distance.

Ipak, roditelji koji odbiju da decu pošalju u školu mogu biti sankcionisani sa čak 2.700 evra novčane kazne.

Rusija

Škole se otvaraju 1. septembra.

Deca skola
Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Deca će se deliti u grupe na časovima i odmorima kako bi se izbegle gužve na hodnicima i u učionicama. Temperatura će biti merena svakom detetu u školi, a deca sa simptomima virusa biće izolovana.

Deci se savetuje nošenje maski, ali nije obavezno. Očekuje se da nastavno osoblje nosi maske.

Španija

Pročitaj i:

Osnovne i srednje škole biće otvorene u prve tri nedelje septembra.

Odlazak u školu je obavezan, kao i maske za decu stariju od šest godina. Đaci moraju da peru ruke najmanje pet puta dnevno, a neophodno je nadzirati socijalno distanciranje. Deca se takođe dele u male grupe, a grupe se međusobno distanciraju.

Švedska

Švedske škole ostale su otvorene i u pandemiji, a sredinom avgusta đaci su se vratili sa letnjeg raspusta. Lokalne vlasti odlučuju o eventualnom zatvaranju škola, a svaka škola je pojedinačno odgovorna za praćenje preporuka o socijalnom distanciranju i higijeni.

Neke oblasti su izmenile školske rasporede kako bi se izbegle gužve u gradskom prevozu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare