Foto:Shutterstock/AlexandraPopova

Fejsbuk planira da smanji prisustvo političkog sadržaja na profilima korisnika, nakon što su ukinute "izuzetne" mere bezbednosti sprovedene tokom prošlogodišnjih američkih izbora, saopštio je Nik Kleg, potpredsednik kompanije za globalna pitanja i komunikacije.

Kleg je istakao da su korisnici izrazili želju da vide „više prijatelja, a manje politike“.

Promena pravila dolazi nakon što je uzbunjivačica Frances Hogen, inače bivša zaposlena u Fejsbuku, u javnost iznela informacije da kompanija „namerno skriva vitalne informacije od javnosti“ i „kupuje profit uz njihovu sigurnost“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Odgovarajući na ove optužbe, Kleg je rekao da nije istinit podatak da je kompanije ukinula sve mere zaštite odmah nakona američkih izbora, te da se sada dodatno radi na smanjenju politike na mrežama.

„Jednostavno nije tačno reći da smo odmah ukinuli te mere, veliku većinu smo zadržali sve do inauguracije. A neke smo zadržali generalno, tako da trajno ne preporučujemo građanske i političke grupe ljudima,“ rekao je Kleg.

Kompanija Fejsbuk nije odgovorna za živote ljudi, ali će, ipak, učiniti sve da ih poboljša, poručio je potpresednik kompanije.

„Ne možemo mahanjem štapića da učinimo svačiji život savršenim. Ono što možemo da učinimo je da poboljšamo naše proizvode, tako da naši proizvodi budu što sigurniji i ugodniji za upotrebu“.

Foto: Drew Angerer/Pool via AP

Uzbunjivačica uzdrmala javnost

Frances Hogen, koja je doskora radila kao menadžer u tehnološkom gigantu, iznela je ozbiljne optužbe na račun svog poslodavca. Ona tvrdi da Fejsbuk nikada nije radio u korist građana, a šteta koja je nanesena širom sveta nikako ne može biti ispravljena.

„Fejsbuk će nastaviti da donosi odluke koje su u suprotnosti sa opštim dobrom“, upozorila je ona.

„Kada smo shvatili da Big Tobako krije štetu, to je navelo vladu da preduzme mere. Kada smo shvatili da su automobili sigurniji sa pojasevima, vlada je preduzela mere. Kada je naša vlada saznala da opioidi oduzimaju živote, vlada je preduzela mere. Vreme je za postupke protiv Fejsbuka“, rekla je Hogen tokom svedočenja pred Senatom.

Foto: CNN

Njeno svedočenje usledilo je nakon što su Fejsbuk, Instagram i WhatsApp pretrpeli neviđen prekid od skoro šest sati – ostavljajući svojih 3,5 milijardi korisnika da se bore sa nemogućnosti pristupa uslugama.

Nik Kleg je insistirao na tome da je platforma posvećena suzbijanju dezinformacija i da će svi koji ih budu neprestano objavljivati biti uklonjeni.

„Ako neko stalno govori stvari koje dovode do štete u stvarnom svetu, mi to uklanjamo. Činimo to u značajnijim razmerima od bilo kojeg drugog dela industrije. Poslednjih godina vrlo agresivno trpimo govor mržnje, a zapošljavamo 40.000 ljudi koji sada obavljaju ovaj posao, dvostruko više od osoblja koje radi na Kapitolu“, rekao je on.

Govor mržnje sada čini 0,05 odsto sadržaja na Fejsbuku.

„To znači da će na svakih 10.000 delova sadržaja koje vidite na Fejsbuku samo pet biti govor mržnje“, rekao je on.

BONUS VIDEO Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar