Džef Bezos
Džef Bezos Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Svemirska trka milijardera je trka samo po imenu. U stvari postoji Spejs Iks i svi ostali, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Samo je kompanija koju je osnovao Elon Mask pre skoro dve decenije pokazala raketni buster u orbitu i koji je potom bezbedno sleteo. Samo Spejs Iks je sleteo raketom veličine zgrade od 15 spratova na bespilotnu letelicu usred okeana. Samo je Spejs Iks dovezao astronaute NASA-e i privatne građane na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Samo Spejs Iks svake godine proizvodi hiljade sopstvenih komunikacionih satelita veličine stola. Samo Spejs Iks ima skoro nedeljnu brzinu lansiranja koja je neophodna da se udvostruči broj operativnih satelita u orbiti za manje od dve godine. Samo Spejs Iks lansira najveće i najmoćnije rakete ikada napravljene. Totalna dominacija Spejs Iksa u raketnoj industriji nije ono što biste očekivali. Danas u sektoru komercijalizacije svemira događa se više inovacija nego ikada u istoriji, a sektor usluga lansiranja je posebno konkurentan.

Relativiti Spejs gradi prvu svetsku 3D raketu i planira izgradnju raketa na Marsu sa robotima. Virdžin Orbit postavlja satelite u orbitu lansiranjem rakete ispod krila džambo aviona. Njena sestrinska kompanija Virdžin Galaktik prevozi ljude na ivicu svemira. Roket Lab je razvila prvi raketni motor koji se napadaja električnom pumpom i pokušava da ga izvuče iz vazduha pomoću mreže povezana sa helikopterom, prenosi Gardijan.

A tu je Blu Oridžin, koji je danima ove nedelje dominirao svetskim naslovima pošto je na kratko odveo u svemir glumca Vilijama Šetnera iz Zvezdanih staza. Ako se očekuje da će neka raketna kompanija biti na tehnološkom dostignuću koji može da se poredi sa Spejs Iksom, to je onda Blu Oridžin. Kompaniju je osnovao bivši izvršni direktor Amazona, Džef Bezos 2000. godine, samo dve godine pre nego što je Spejs Iks otvorio svoju prodavnicu u Kaliforniji.

Godine 2015. Blu Oridžin je postala prva kompanija koja je poslala raketu iznad Karmanove linije, međunarodno priznate granice smira i ponovo je pustila.

Bezos je osnovao Blu Oridžin sa vizionarskim ciljevima. Bezos sanja o preseljenju teške industrije sa Zemlje u svemir kako bi smanjio emisiju gasova sa efektom staklene bašte. On želi da postavi temelje za vanzemaljsku ekonomiju u kojoj hiljade ljudi živi i radi u svemiru. Njegova kompanija pravi raketu moćnu poput one koja je odvela astronaute Apoloa na Mesec. Dizajnirao je i izgradi jedan od najmoćnijih raketnih motora ikada skopljenih i potpisao je ugovore sa Junajted Lanč Alijansom za isporuku motora za svoju novu generaciju Vulkan raketa. Nema sumnje da Bezos ima mnoge vizije.

Tokom proteklih godinu dana, glavni plan Blu Oridžina je počeo da se otkriva. Ranije ove godine, NASA je ugovor o lunarnom lenderu Spejs Iksu, ostavljajući Blu Oridžin na cedilu. Sada tuži američku vladu da preispita svoju odluku.

Viđen je egzodus vrhunskih inženjerskih talenata nakon izgubljenog ugovora, što je samo pogoršalo značajna kašnjenja. Blu Oridžin se borio sa napredak u proizvodnji svog moćnog raktetnog motora BE-4, pa je kao rezultat toga, lansiranje Vulkan rakete palo za kraj 2022. godine.

U međuvremenu, prvi let čuvene rakete kompanje Nju Glen, teškog lansirnog vozila, takođe je pomeren najranije do kraja 2022. godine. Prvobitno je treblao da leti prošle godine. Bezos nije ni stekao slavu kao prvi milijarder koji je u svemir odvezao svoju raketu. Samo nekoliko dana pre njega u svemir je probnim letom otišao Ričard Brenson, britanski milijarder i vlasnik kompanije Virdžin Galaktik.

Kako se to uopšte dogodilo? Blu Oridžin zapošljava hiljade najboljih raketnih inženjera. Kompanija ima pristup praktično neograničenoj količini novca. Bezos troši oko milijardu dolara goidšnje iz svog džepa na finansiranje Blu Oridžina. Po ovim merilima, ova kompanija bi trebala da bude najuspšenija svemirska kompanija na svetu.

„Blu Oridžin ima sve sastojke za uspeh i da postane nešto zaista fantastično“, rekla je Ali Abrams, bivša šefica službe za komunikaciju zaposlenih u Blu Oridžinu koja je nedavno napisala esej uzbinjivača u kojem se detaljno opisuju bezbednosni problemi i rasprostranjeni seksizam u kompaniji.

Foto:EPA-EFE/STR

Dodaje i da nevolje Blu Oridžina imaju i tehiničku i kulturnu dimenziju. Što se tiče tehničke strane, Abrams je rekla da kompanija „pati“ od ogromne količine tehničkih izazova u vezi sa inženjeringom duga koji se javlja kao rezultat odabira brzog rešenja umesto najboljeg rešenja.

Istakla je da su se indženjeri „umorili od postavljanja flastera na probleme“.

„Tehnički dug je problem većine kompanija, ali je u Blu Oridžinu on neverovatnih razmera. Zaista nije uspeo prelazak kompanije za istraživanje i razvoj u kompaniju za prizvodnju“, dodala je.

„Raspored je uvek bio velika šala u kompaniji“, rekla je ona. „Spolja smo izbacili datume i zaposleni bi se smejali jer su znali da je to jednostavno nemoguće“, dodala je.

Međutim, kompanija nije imala samo inženjerske poteškoće. U svom eseju, Abrams govori o neprikladnom ponašnju koje rukovodioci pokazkuju prema ženama. Istakla je da je ova kompanija mesto gde se „svako neslaganje aktivno guši“. Njen esej je potpisalo oko 20 anonimnih sadašnjih i bivših zaposlenih u Blu Oridžinu. Kompanija je demantovala njihove navode.

Gledajući u budućnost, pitanje za Blu Oridžin je da li može da promeni svoju kulturu kako bi ispunila svoju misiju. Mnogi posmatrači, uključujući i Abrams su skeptični. Ali možda je promena na pomolu, prenosi Gardijan.

Ranije ove godine, Bezos je odstupio sa mesta izvršnog direktora Amazaona i obavezao se da će više vremena provesti usresređen na Blu Oridžin. Da li će Bezos moći da oživi kulturu kompanije svojom velikom vizijom istraživanja ljudskog svemira i osećajem zajedničke svrhe, ostaje da se vidi.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Jedino što je sigurno jeste da Bezos neće moći nikada da ima svoje kolonije u svemiru ako ne može da izgradi rakete da stigne tamo – a to može da biti problem koji nikakav novac ne može da popravi.

BONUS VIDEO: Snimak letenja Džefa Bezosa i njegove ekipe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar