Britanski princ Vilijam poručio je danas da bi rešavanje ekoloških problema planete Zemlje trebalo da bude prioritetnije od svemirskog turizma.

Pročitajte još:

Vojvoda od Kembridža govorio je za BBC i indirektno kritikovao Džefa Bezosa, Ilona Maska i Ričarda Brensona, koji se proteklih meseci takmiče u razvoju komercijalnih svemirskih letova.

Princ je predložio da se preduzetnici fokusiraju na spasavanje Zemlje, a ne na svemirski turizam, i da bi veliki umovi trebalo da pokušavaju da poprave našu planetu, pre nego što započnu potragu za sledećim mestom gde bi ljudski život bio moguć.

„Potrebni su nam neki od najvećih svetskih umova da pokušavaju da poprave ovu planetu, a ne da se trude da pronađu sledeće mesto za život „, rekao je Vilijam o svemirskoj trci.

Njegovi komentari dolaze nakon što je u sredu holivudski glumac Vilijam Šatner postao najstariji čovek u svemiru nakon što je odleteo u suborbitalnoj kapsuli „Blu oridžina“, kompanije u posedu najbogatijeg čoveka na svetu Džefa Bezosa,a direktor kompanije „Virdžin“ ser Ričard Brenson i Ilon Mask, osnivač „Tesle“ i „Spejs-Eksa“, takođe su u trci za razvoj komercijalnih letova u svemir.

Ilon Mask
Ilon Mask Foto:EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN

Ilon Mask govorio je o misijama na Mars, a Bezos opisao svoj prvi kosmički let u julu kao deo izgradnje puta u svemir na kome bi buduće generacije gradile budućnost.

Vilijam je rekao da je njegov otac, princ Čarls, prošao težak put kada je upozoravao na klimatske promene, kao i da je njegov rad bio inspirisan razgovorima sa njegovim pokojnim ocem, vojvodom od Edinburga, koji je o klimatskim promenama govorio mnogo više i vrlo rano, pre nego što je iko drugi pomislio da je to aktuelna tema.

Vojvoda od Kembridza je dodao i da bi bila apsolutna katastrofa da njegov sin princ Džordž, kao i on sada, na istom mestu priča o spašavanju planete za 30 godina.

Princ je takođe je upozorio na porast „klimatske nervoze“ među mlađim generacijama čija je budućnost ugrožena, u razgovoru za BBC, uoči dodele prve “Ertšot“ nagrade (Earthshot prize) za doprinos ekologiji.

Pet dobitnika nagrade Ertšot, koju su kao deceniju akcije na popravci planete Zemlje, ustanovili Vilijam i njegova žena Kejt Midlton, svake godine od 2021.do 2030. dobiće po milion funti, a imena nagrađenih za ovu godinu biće saopštena na ceremoniji kasnije ovog meseca.

Kejt Midlton Foto: REUTERS/Toby Melville

Naziv nagrade je referenca na ambicije SAD u svemiru iz 1960-ih kada je tadašnji predsednik Džon Kenedi obećao da će ljudska noga kročiti na Mesec u roku od jedne decenije.

BONUS VIDEO: Svemirska stanica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram