Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Vlada Velike Britanije odustala je danas od planova da kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej dodeli ograničenu ulogu u novoj brzoj mobilnoj mreži, a ta odluka se tiče i političkih odnosa između Londona i Pekinga. Vlada je zabranila je britanskim teleoperaterima kupovinu antena i sve opreme za 5G mrežu koju proizvodi Huavej, javlja BBC.

Odluka vredi od 31. decembra nadalje, a osim toga teleoperateri morajuda uklone svu opremu te kineske kompanije iz svojih mreža do 2027. godine.

Podsetimo, prošle godine je SAD uveo sankcije kompaniji Huavej, tvrdeći da ona predstavlja nacionalnu pretnju, što je Huavej demantovao, javlja BBC.

Britanija je saopštila da je zabranu uvela nakon što su sankcije SAD-a učinile nemogućim da obezbede sigurnost opreme Huaveja, nateravši je da počne da se obraća drugim dobavljačima komponenti.

SAD su zapretile da će prekinuti sporazum o razmeni obaveštajnih podataka sa Britanijom, zbog zabrinutosti da bi oprema Huaveja mogla da dozvoli Vladi Kine da se infiltrira u američke mreže. Odluka daje vremena britanskim telekom operaterima da do 2027. godine uklone opremu Huaveja koja se već nalazi u britanskoj 5G mreži.

Operateri moraju prestati da kupuju 5G opremu od Huaveja do kraja godine.

Odnoseći se kritički prema telekom operaterima, Vlada je odlučila da ne naredi firmama da oduzimaju nasleđenu opremu koju je Huavej proizveo u ranijim sistemima, poput 4G.

Premijer Boris Džonson bio je pod pritiskom pobunjenika u svojoj Konzervativnoj stranci, koji su kritikovali novi kineski zakon o bezbednosti u Hongkongu, kao i povezanost Huaveja sa kineskom Vladom.

Deset poslanika njegove partije poslalo mu je pismo sa zahtevom da se Huavej ukloni iz „kritične nacionalne infrastrukture Ujedinjenog Kraljevstva“.

Iz Laburističke partije kažu da će ovakva odluka Vlade imati direktan uticaj na budućnost i da je „nesreća za digitalnu ekonomiju“.

Kompanija Huavej je izrazila razočaranje i izjavila da odluka preti „prelasku Britanije u digitalnu sporiju traku i produbljivanju digitalne razlike“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar