Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Rusija tvrdi da je patrolni brod ruske vojske ispalio hice upozorenja prema britanskom razaraču, ali Britanci tvrde da se to nije dogodilo. Informaciju o incidentu prvi su objavili Rusi. Nepotrebna provokacija Kraljevske mornarice Velike Britanije ili legitimno delovanje? To zavisi od različitih gledišta.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanija, koja snažno podržava Ukrajinu, insistira da je HMS Defender išao najkraćim i najdirektnijim putem preko Crnog mora, od Odese u Ukrajini do Gruzije. Ali ovaj put se nalazi samo nekoliko milja od obala poluostrva Krim koji je Rusija pripojila svojoj teritoriji 2014. godine, potezom koji je Zapad osudio. Krim nikada nije međunarodno priznat kao deo Rusije.

Uprkos nizu sankcija koje su u to vreme uvedene Rusiji, ona svoju anekciju Krima, gleda kao povratak poluostrva pravom vlasniku – „povratak majci Rusiji“.

Luka Sevastopolj, u blizini incidenta koji se dogodio u sredu, dom je velike ruske pomorske baze i njene pomorske flote, prenosi BBC.

Dakle, kada moderni razarač Tip-45 iz „neprijateljske“ države NATO-a (Britanije) pređe 9.000 kilometara od svoje matične luke da bi plovio kroz oko što Moskva smatra svojim teritorijalnim vodiama, a onda to Rusija doživljava kao agresivnu provokaciju. Zato su usledila i upozorenja sa brodskog radija, a onda i napad.

 

Da li je Britanija bila zatečena snagom ruske reakcije?

Ne baš, kažu izvori odbrane, zato što su nešto slično uradili i prošle godine. Ali ne bi bilo pametno umanjivati ovakav incident.

Odnosi Rusije i Britanije su loši već neko vreme, zapravo od 2018. godine kada se dogodilo trovanje bivšeg ruskog špijuna nervnim agensom novičok u Solsberiju. Zajedno sa ranijim trovanjem Aleksandra Litvinjenka polonijumom, ruskom anksijom Krima, navodnim sajber napadima i hakovanjem zapadnih demokratskih institucija između dve zemlje postoji veliko nepoverenje.

Nedavni izveštaj Vajthola je opisao Rusiju kao najveću vojnu pretnju sa kojom se Britanija suočava.

 

Pre samo 30 godina Rusija je bila u srcu SSSR koji se prostirao od granica Nemačke do granice Avganistana i dalje. Danas su mnoge od tih teritorija, poput Poljske i baltičkih zemalja, članice NATO-a. Rusija se oseća okruženom i to je opasno. Ipak dramatični događaji u sredu, čine da bi ovo moglo da bude generalna proba za veći test koji dolazi, piše BBC.

HMS Defender je deo flote na čelu sa novim nosačem aviona kraljevske mornarice HMS Kraljica Elizabeta. Krenuo je početkom ovog meseca u Crno more dok je ostatak britanskih snaga poslat u Sredozemlje. Kao deo nove spoljne i odbrambene politike Velike Britanije, udarne snage će uskoro krenuti prema istoku ka Južnom moru. Tamo će zajedno sa drugim državama, osporavati kineske pretenzije na ogromno sporno morsko područje koje se graniči sa nekoliko zemalja.

Kineske vazdušne i morske patrole, koje često deluju sa veštački izgrađenih grebena, upozoravaju brodove da se drže dalje od ovog područja.

Kremlj: Žao nam je

Kremlj je izrazio žaljenje zbog incidenta sa britanskim razaračem u Crnom moru, rekao je danas novinarima portparol ruskog predsednika Putina Dmitri Peskov.

„Mi smatramo da je britanski razarač izvršio provokaciju. Štaviše, žalimo zbog toga što je to bila namerna i pripremljena provokacija“, kazao je Peskov, prenela je agencija Tas s.

Podsećamo, Moskva tvrdi da su patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača „Difender“, jer je navodno ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima, što je Britanija demantovala. London tvrdi da je brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom, odbacujući navode Rusije da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja.

„Verujemo da su Rusi provodili vežbu gađanja u Crnom moru te su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu“, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo obrane potom je objavilo snimke za koje kaže da pokazuju kako ruski vojni avioni i brodovi teraju britanski razarač HMS Defender iz „krimskih voda“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare