Kineski astronauti Foto:SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Četvoro astronauta u utorak bi trebalo da stignu na Zemlju posle boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a put koji će trajati oko 20 sati imaće i svoje rizične trenutke, navode mediji u Francuskoj koji prate taj dogadjaj pošto je među astronautima Francuz Toma Peske.

Putovanje počinje kad se kapsula u kojoj su astronauti otkači od Medjurodne svemirske stanice. Astronauti će biti u stalnoj komunikaciji sa inženjerima na Zemlji, jer je prvi od rizičnih trenutaka ulazak u atmosferu, prenela je francuska televizija El Se I (LCI).

U toj fazi, temperatura može da dostigne 1.600 stepeni Celzijusa. Ako kočenje ne bude primenjeno pravilno, kapsula može promašiti ulazak u atmosferu i da se zanosi kroz svemir, ili u najgorem slučaju da sama izgori, dodala je televizija i podsetila na nesreću 1. februara 2003. kada je sedam ljudi izgubilo život posle sagorevanja letelice.

Kada se ta faza završi, astronauti će imati manje od sat vremena pre sletanja. Ostaje da se smanji ogromna brzina kapsule od oko 800 kilometara na sat. Da bi se to postiglo, uključuju se prvi padobrani na oko deset kilometara od Zemlje, i potom na oko tri kilometra najveći padobran koji će smanjiti brzinu na 20 kilometara sat.

PROČITAJTE JOŠ:

Nekoliko trenutaka kasnije, kapsula će izbaciti sve viškove – gorivo i kiseonik. Pri samom spuštanju na tlo, odredjeni uredjaji na kaspuli će apsorbovati udar, da bude što blaži.

Jednom na tlu, kapsuli prilazi namensko vozilo u kojem se nalazi spasilačka ekipa koja pomaže astronautima da izadju, jer ne mogu da hodaju. Astronauti se odmah stavljaju na stolice i potom su podvrgnuti nizu lekarskih testova.

Peske će brzo biti prebačen u Keln gde je sedište Evropskog astronautskog centra. Tamo će biti najmanje tri nedelje na rehabilitaciji.

Bivši astronaut Mišel Tonjini (Michel Tognini) ispričao je da za svakog astronauta posle boravka u svemiru sledi ponovno navikavanje na Zemljinu težu.

„Najpre će svi biti umorni, jer je put dug“, rekao je Tonjini za RTL i dodao da će astronauti na početku samo hodati sat vremena dnevno i tako će postepeno ponovo učiti da hodaju po Zemlji.

Tonjini je rekao da postoje i druge stvari koje treba ponovo naučiti i naveo da je posle svog prvog leta, okretao glavu na levu stranu, jer su mu mišići na desnoj strani vrata bili preslabi.

Pored fizičke rehabilitacije, postoji i psihološka rehabiliticija, jer se mnogim astronautima pojavi neki oblik tuge odlaskom iz svemira, dodao je Tonjini.

Pored Peskea, na Zemlju se vraćaju, astronautkinja Američke svemirske agencije (NASA) Megan Mekartur (McArthur), Amerikanac Šejn Kimbrou (Shane Kimbrough) i Japanac Akihiko Hošide.

Komentari

Svi komentari (0)