Foto: N1

Da li su Slovenci pokušali da ukradu Bosanskog brdskog konja, ili da ga spasu? Profesori koji rade na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani ovakve navode smatraju humorističnim, kažu - da su ih krali, zvali bi se slovenački, a ne bosanski. Ekipa N1 iz Ljubljane obišla je ove plemenite životinje u Sloveniji, kojima po svemu sudeći, uslovi u EU odgovaraju.

Bosanski brdski konj na slovenačkim ulicama. Slovenački naučnici kažu – ništa nisu ukrali, pokušavaju da spasu vrstu.

„Da karikiram – ako bi hteli da im ukrademo rasu, preimenovali bismo ga u slovenačkog konja, što je nonsens. Mi smo pokušali sa međunarodnim udruženjem da upišemu tu rasu u registar autohtonih rasa konja u Sloveniji sa namerom da dobijemo određena sredstva državnih institucija, što bi omogućilo nastavak uzgajanja i povećavanje populacije bosanskog konja“, objašnjava Matjaž Mesarić, profesor na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani.

Državne institucije u BiH na potvrde ove vrste nisu odgovorile na vreme, pa će i Bosanski brdski konj, po svemu sudeći, budućnost pronaći u dijaspori.

„Ne znam da li su se odnosi umirili, malo se situacija smirila, očekujem da će biti razumni, da će razumeti da se ne radi o krađi rase, već o očuvanju te rase u globalnom smislu. Znači, ne radi se o ličnim interesima, već o zajedničkim interesima biodiverziteta na svetu, na globalnom novou“, kaže Mesarić.

U praksi to znači uzimanje semena ovih konja, kako bi se sačuvala za slučaj nestanka vrste u prirodi.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

***

BONUS VIDEO: Slovenija, najčistija zemlja sveta


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar