Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK

Nove vlasti separatističke proruske oblasti Južne Osetije objavile su sinoć da odustaju od organizacije referenduma o svom priključenju Rusiji.

Novoizabrani predsednik te oblasti Alan Gaglojev pozvao se u ukazu na „neizvesnosti vezane za pravne posledice“ takvog referenduma, o čijem je održavanju odlučio njegov prethodnik Anatolij Biblov. Referendum je trebalo da bude održan 17. jula.

Gaglojev je takodje ukazao na „nedopustivost jednostrane odluke referendumom na pitanja koja se odnose na prava i legitimne interese Ruske Federacije“.

Gaglojev je ipak pozvao da bez odlaganja budu održane konsultacije sa ruskom stranom oko skupa pitanja vezanih za veću integraciju Južne Osetije sa Ruskom Federacijom.

Vlasti Južne Osetije su 13. maja objavile da je Anatolij Bibilov potpisao ukaz o održavanju referenduma pozivajući se na „istorijske aspiracije“ stanovnika te oblasti da se pridruže Rusiji, sa kojoim se oblast graniči.

Bibilov nije ponovo izabran na mesto predsednika na izborima u toj oblasti početkom maja i Rusija je izrazila nadu da će njegov naslednik na tom mestu Alan Gaglojev osigurati „kontinuitet“ u odnosima sa Moskvom.

Južna Osetija bila je u središtu rusko-gruzijskog rata 2008. godine posle čega je Kremlj priznao njenu nezavisnost kao i nezavisnost druge gruzijske separatističke oblasti Abhazije, i tamo postavio vojne baze.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar