Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Vlasti Južne Koreje će od ponedeljka na dve nedelje pooštriti ograničenja protiv korona virusa na najviši nivo u Seulu i nekim susednim regionima, nakon što su novi slučajevi kovid 19 dostigli dnevni rekord drugi dan uzastopno.

PROČITAJTE JOŠ:

Ta država je u četvrtak prijavila 1.316 novih slučajeva kovid-19, u odnosu na prethodni rekord od srede kada je bilo 1.275 potvrđenih infekcija u danu, a visoki zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi se taj broj mogao udvostručiti do kraja jula, prenosi Rojters.

Novim merama od ponedeljka škole su zatvorene, javna okupljanja su ograničena na dve osobe posle 18 časova, a svi skupovi ili drugi događaji su zabranjeni.

Prema odluci vlasti noćni klubovi i barovi će biti zatvoreni, dok je u restoranima i kafićima dozvoljena ograničena poseta, a posle 22 časa samo usluga za poneti.

„Samo u Seulu je treći dan uzastopno zabeleženo 500 novih slučajeva, a četiri od pet potvrđenih infekcija su iz ovog područja“, naglasio je premijer Kim Bu-kjum na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

Iako će nova ograničenja „nivoa 4“,najtežih od svih mera socijalnog distanciranja, biti uvedene u ponedeljak, Kim je preporučio stanovnicima da se uzdrže od bilo kakvih privatnih okupljanja već od danas.

Takođe je najavio da će tokom dvonedeljnog pooštravanja mera vlada obustaviti program uveden ranije ove godine, a koji je omogućavao okupljanja na otvorenom bez maski za građane vakcinisane sa najmanje jednim dozom protiv kovid-19.

Južna Koreja je u potpunosti imunizovala samo nešto više od 10 odsto od svojih 52 miliona stanovnika, dok je 30 odsto njih dobilo najmanje jednu dozu, većinom stariji od 60 godina, a zemlja ima plan da dostigne kolektivni imunitet pre novembra vakcinisanjem 70 odsto stanovništva sa najmanje jednom dozom do septembra.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar