Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI GUNEYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, kazao je za N1 da je Ukrajina žrtva borbe Zapada sa Rusijom. Naglasio je da se uspostavlja novi svetski poredak, a da će posledice toga osetiti svi. Jovanović je ocenio kako su SAD i EU potcenile ruskog predsednika Vladimira Putina koji je najavljivao invaziju mnogo ranije, ali se Zapad nije obazirao.

Hoće li sankcije dugoročno poljuljati Putinovu vlast u Rusiji. Sve je više nezadovoljnih u toj zemlji?

Sankcije će naneti veliku štetu građanima Rusije i odraziće se, verovatno, i na režim u Kremlju, ali posledice će osetiti celi svet. Svedoci smo rasta cena. Sankcije nanose veliku štetu, one se brzo uvode, ali je problem kada ih bude trebalo ukinuti. Trebaće mnogo vremena da se situacija između Rusije i Zapada vrati na ono vreme pred početak invazije.

Mnogi se pitaju jesu li opravdane ovolike cene goriva u Evropi ili je sve urađeno sa ciljem da se pokrene što veći talas nezadovoljstva protiv Rusije?

Činjenica je da sve ovo što se dešava, i ova agresija Rusije na Ukrajinu i ove sankcije – sve se odražava na celi svet.

Milovan Jovanović Foto: N1

Je li ovo zapravo ekonomsko-energetski rat?

Ovaj rat ima elemente ekonomsko-energetskog rata, ali ono što je po meni mnogo važnije je promena svetskog poretka. Danas se ponovo gradi gvozdena zavesa i te posledice će se tek osetiti. Ide se u prekidanje veza sa Rusijom i imaćemo novi hladni rat.

Rusija je ublažila svoj stav u pregovorima o mogućem rešenju, više ne traže predaju Ukrajine. Da li je Putin mislio da će brže i lakše savladati otpor Kijeva?

Teško je to reći. Paradoksalno je da je Rusija napala Ukrajinu kao predsedavajuća Saveta bezbednosti UN-a. To je pokazalo da to telo nadležno za održavanje svetskog mira ne služi ničemu. Ovo smo svi mi očekivali. Zapad je potcenio Putina. Nije on ustao jedno jutro i kazao da će napasti Ukrajinu.

Zaboravljamo njegovo obraćanje iz 2005. gde kaže da je raspad SSSR najveća svetska katastrofa. Ima takođe njegov govor u Minhenu gde je kazao da je za Rusiji neprihvatljivo širenje NATO-a ka istoku. Niko se zbog toga nije mnogo obazirao. On je 2008. otcepio Južnu Abhaziju i Osetiju i kakve je posledice trpeo? Nikakve. 2014. isto uradio u Krimu i kakve je posledice trpeo? Opet nikakve. Da ne govorim o raznim ubistvima širom sveta. Dakle, ništa ovo nije bilo neočekivano. Kad je prošle godine počelo gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom bilo je jasno šta se sprema. Ukrajina je geopolitička žrtva obračuna Zapada sa Rusijom.

Mnogi sumnjaju da je Ukrajina konačan cilj ovog pohoda ruskih snaga. Mislite li da Putin ima pretenzija i prema još nekim teritorijama u okruženju?

Ja to ne bih isključio. Cilj Rusije je da zauzme celu Ukrajinu, da u Kijevu instalira marionetsku vladu. Da li će se lestvica podići i da li se može desiti da Rusija krene na Moldaviju kako bi zatvorila celi pojas… Ili da usledi intervencija na baltičke države – sve je moguće. Mi smo na pragu trećeg svetskog rata. Zapad je potcenio Putina i sad dolazi do resetovanja NATO-a. A Alijansa je rekla da neće ratovati što znači da je Ukrajina ostavljena na milost moćnoj Rusiji. Zapad je isto tako izigrao BiH i Srbiju i Crnu Goru tako što ih nije primio u punopravno članstvo u EU. Besramna objašnjenja korumpirane briselske administracije da nisu zadovoljeni standardi. Zar su Rumunija i Bugarska zadovoljile standarde? Zbog toga slepila briselske administracije mi danas imamo rusku invaziju.

BONUS VIDEO: Stambeni blok u Kijevu u ruševinama 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar