Zgrada Ambasade Rusije u Podgorici Foto: Savo Prelević

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata. U današnjoj akciji Agencije za nacionalnu bezbednost uhapšeno je više crnogorskih građana, među kojima i službenika državne administracije, kao i više ruskih državljana zbog špijunaže.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na tviteru, odluka o njihovom proterivanju iz Crne Gore je doneta, zbog aktivnosti „koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dve države“.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić na sednici Vlade saopštio da je u toku najveće hapšenje ruskih špijuna u Crnoj Gori, „koje se broji u desetinama“, i da je to, u odnosu na veličinu Crne Gore „jedno od najvećih hapšenja u nekoj od NATO država“.

Prema nezvaničnim saznanjima RSE, u akciji Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i Specijalnog državnog tužilaštva, među uhapšenima ima crnogorskih građana uključujući i službenika državne administracije, kao i više ruskih državljana.

Akcija ANB-a sprovedena je u saradnji sa međunarodnim partnerima što je potvrdio premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji je na sednici Vlade rekao, da je njen cilj očuvanje nacionalnih interesa Crne Gore.

Da su u Podgorici u toku pretresi na zahtev Specijalnog tužilaštva zbog krivičnog dela špijunaža, potvrdio je ranije medijima specijalni tužilac Vukas Radonjić.

„Policija vrši pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnovane sumnje da su učinjena krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode“, naveo je portparol specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Podsetimo, ANB je ranije nezvanično saopštio da su ruske službe stajale iza snažnog sajber napada koji je onesposobio državnu IT infrastrukturu, koji je počeo krajem avgusta ove godine a čije se posledice još osjećaju.

Premijer Abazović tada nije potvrdio tu informaciju.

U istrazi su sajber napada Crnoj Gori su pomagali stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Diplomatski odnosi između Crne Gore i Rusije su pogoršani od 2014. godine, kada je Podgorica podržala sankcije Evropske unije uvedene Moskvi zbog aneksije Krima.

Crna Gora se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve i zbog invazije na Ukrajinu, zbog čega ju je Rusija označila kao „neprijateljsku državu“.

Poslednjih pola godine, zvanična Podgorica je proterala šest ruskih diplomata zbog, kako su naveli, aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar