Aleksandar Lukašenko Foto:EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE

Komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson potvrdila je čvrstu opredeljenost Evropske Unije za režim sankcija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog toga što pomaže tranzit migranata na putu ka EU.

PROČITAJTE JOŠ:

Johanson je danas poručila da Lukašenko nije partner sa kojim je Unija spremna da sarađuje i da ne može da prihvati njegove postupke, prenosi AP.

„Videli smo da je Lukašenko očajna osoba koja je trenutno pod sankcijama Evropske unije i da ne može da se nosi s tim“, rekla je evropska komesarka nakon razgovora sa kiparskim ministrom unutrašnjih poslova Nikosom Nurisom.

Ona je naglasila da beloruski predsednik praktično „uvozi“ ljude sa jedinom svrhom da ih pošalje ili zapravo „ugura“ u Evropsku uniju, i da je to naravno, neprihvatljivo.

Članice EU Poljska i Litvanija poslednjih meseci beleže neobičan broj migranata sa Bliskog istoka i Afrike, kao i izbeglica koje stižu iz susedne Bjelorusije, a to je počelo nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Lukašenkovoj vladi zbog spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. i potiskivanja opozicije.

Poljske i litvanske vlasti uvele su vanredno stanje u pograničnim oblastima sa Belorusijom, kojim se ne dozvoljava kretanje nikome, osim vojsci i službama bezbednosti, a takođe počele su gradnju žičane ograde na granici sa ovom zemljom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar