Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih u Jasenovcu
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da ne vidi razlog zašto se Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao civilizacijsko dostignuće, ne bi potpisao.

„Što se mene tiče, ta inicijativa će trajati sve dok se potpiše Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore. Ne mogu govoriti o rokovima, kada bi moglo doći do potpisivanja ugovora. Ono što je bitno jeste da crkva živi i sa i bez ugovora, ali ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao. U pravnom pogledu taj dokument je važan. Sigurno je da bi naš položaj bio još bolje definisan, jer bi država i crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podeli nadležnosti. Kao na primer što je regulisano sa Rimokatoličkom crkvom. To treba svakoj civilizovanoj državi“, rekao je Joanikije, prenose Vijesti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Odgovarajući na pitanja kakav je danas odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori i Mitropolije crnogorsko-primorske, Joanikije kaže da i jedni i drugi imaju svoje obaveze i nadležnosti.

„Mi ne želimo da se mešamo u poslove Vlade. Imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u današnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rešavaju svoje probleme, neka nađu rešenje. Preporučujem da se vodi ozbiljan, odgovoran i konstruktivan dijalog, da se bave narodom i da im prioritet bude da učine nešto za taj norod koji predstavljaju. Ne bih ja mogao da savetujem političare šta da rade i kako da postignu dogovor. Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države“, rekao je Joanikije.

Osvrnuo se i pitanje proslave predstojećih praznika.

„Ako nas ovo vreme upućuje na skromnost i na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, neće time naša vera oslabiti. Ona će kroz tu skromnost ojačati. Da se svi obradujemo Hristovom rođenju, da njegova toplina uđe u naša srca, da nas objedini, izmiri. To je ono što želimo i sebi i svim ljudima dobre volje. I onima koji misle kao mi i onima koji drugačije razmišljaju. Svima želimo radost i milost, blagoslov i sve najlepše u prazničnim božićnim danima“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

BONUS VIDEO Porfirije i Joanikije napuštaju Cetinje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar