Mitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije večeras je izrazio nadu da će "vrlo brzo" doći do potpisivanja Temeljnog ugovora te mitropolije Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

„To je vrlo blizu rešenja“, rekao je mitropolit Joanikije za RTS.

On je napomenuo da „treba pogledati svaki detalj“ i kako je naveo, „još jednom proveriti“.

„Mi tu uošte nismo nestrpljivi i oko toga je dignutno mnogo bespotrebne priče i galame“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dobri pravnici su tu za sva ta „još eventualno otvorena pitanja“. „Tu, znate, bitne su formulacije, mislim da dobra volja volja nije u pitanju jer je, koliko ja vidim, ima i sa jedne i sa druge strane“, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao i da nada „da će do toga (potpisivanja Temeljnog ugovora) brzo doći“.

„Ja ću dati svoj doprinos, naravno dao sam ga i do sada jer smo mi nacrt tog ugovora imali već 2012. godine“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, tada nije bilo nikakvog dijaloga crkve i crnogorske vlade.

„Tada, naravno, nije bilo nikakvog dijaloga oko tog ugovora, nego je samo rečeno biće započet a istovremeno je i prekinut“, rekao je on.

Naveo je i da je SPC tada predala nacrt tog ugovora Vladi Crne Gore i da nije bilo nikakvog odgovora.

„Ovo je zapravo isti tekst, malo dorađivan, malo popravljan… uvek to zahteva da se iznova proveri,… neka se proverava koliko god treba ali idemo prema tome da se taj ugovor potpiše“, rekao je on.

Upitan o njegovim i porukama patrijarha Porfirija sa ustoličenja na Cetinju i iz Podgorice da su podele duboke i da će trebati dosta vremena da se prevazidju i umanje, Joanikije je podsetio da je rekao i da su veštački izazvane i nepotrebne.

„Ako ne bi bilo te mržnje i ostrašćenosti mi bi lako razgovarali, ne bojimo se da saslušamo i razmenjujemo argumente i razumne i utemeljene misli i dobru volju ali nismo za svađu“, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao i da mu je na dan ustoličenja, na Cetinju, najvažnije bilo da se poštuje zakon, te ukazao da je crnogorski Ustav najviše kršio onaj koji je trebalo najviše da ga brani.

„Ako je nekome stalo da se ustoličenje ne dogodi, da to ne bude u Cetinjskom manastiru, on to može da ospori sudskim putem“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je zemlja u kojoj treba da se poštuju Ustav i zakon.

„Nažalost, onaj koji bi najviše trebalo da štiti Ustav, najviše ga je i kršio – to se često dogadja u istoriji…“, rekao je mitropolit Joanikije.

On je naveo da se otvoreno mora reći da je „gospodin Đukanović (predsednik Crne gore Milo) lično stajao iza svih nemira koji su se dogodili na Cetinju“.

„Mi smo to predvideli i učinili smo sve da do nemira ne dodje, donosili smo vrlo teške odluke …“, rekao je on.

Podsetio je da je na kraju Vlada Crne Gore „preuzela odgovornost“ da se mitropoliji i vernicima omoguci „pravo koje ima“ i koje je, kako je naveo, „zakonito i vekovno naše pravo“.

BONUS VIDEO: Intervju Joanikije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar