Episkop Metodije, Episkop Joanikije, Episkop Kiril Foto: Printscreen/YouTube, Wikimedia Saint-Petersburg Theological Academy

Mitropolit Amfilohije umro je juče u Podgorici i iako će tek sutra biti sahranjen u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, već se polemiše o tome ko bi mogao da "đeda" nasledi na mestu mitropolita crnogorsko-primorskog.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je juče u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici. Na Nova.rs pratite uživo služenje liturgije na Cetinju.

Crnogorski mediji pišu da se kao mogući naslednici Amfilohija pominju – episkop Joanikije, episkop Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović koji je sada južnoamerički episkop.

Kako se bira mitropolit

Za izbor novog mitropolita je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

Mitropolit Amfilohije Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Pročitajte još:

U slučaju da nema apsolutne većine, izbor se svodi na dvojicu koji su imali najviše glasova, a ukoliko i tada dođe do toga da obojica imaju isto glasova, patrijarh je taj koji donosi konačnu odluku.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori formalno nema ovlašćenja kada je reč o izboru novog mitropolita. Ipak, očekuje da se ovaj savet koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori svejedno bude uključeno u izbor Amfilohijevog naslednika.

U Episkopskom savetu trenutno se nalaze episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije – a neko od njih možda će naslediti mitropolita Amfilohija.

“U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Кliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navedeno je juče na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvoniće u 10, 12 i 16 časova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić je juče na svom Tviter nalogu pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Na portalu Nova.rs pročitajte biografiju mitropolita Amfilohija, potom reakcije na njegovu smrt, kako je Amfilohije govorio o Milu Đukanoviću, a u posebnom tekstu otkrijte i moćno značenje imena Amfilohije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare