Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Nakon smrti mitropolita crnogorskog-primorskog, gotovo je izvesno da će tron mitropolita preuzeti episkop budimnjansko-nikšićki Joanikije, saznaje Nova.rs.

Joanikije, koji trenutno vrši i poziciju administratora Mitropolije, biće nakon narednog Sabora Srpske pravoslavne crkve novi mitropolit crnogorsko-primorski.

„On će gotovo sigurno biti na toj poziciji. A još uvek ne znamo ko će doći na njegovo mesto u eparhiji. Joanikije je stradao u vreme litija i narod u Crnoj Gori ga mnogo voli. On je dostojan naslednik Amfilohija“, objašnjava naš sagovornik.

Izvor Nova.rs iz Mitropolije kaže da u prilog te tvrdnje govori i to što je patrijarh Irinej na današnjem opelu nazvao Joanikija mitropolotom.

„Jaonikije ima i ozbiljne šanse da postane patrijarh jednog dana. A s pozicije mitropolita, šanse za taj izbor mu se umanjuju. Episkopi koji se protive njegovom izboru, a koje kontroliše Irinej Bulović neće problematizovati njegov izbor za mitropolita, jer misle da mu to umanjuje šanse za tron SPC. Bitno je da se što pre organizuje Sabor i da se pitanje mitropolita reši, jer izazovi za Crnu Goru nisu prošli“, poručuje naš sagovornik iz Mitropolije.

Komentari

Svi komentari (4)