Svetsku javnost je obradovala vest da se na području na kojem se traga za nestalom podmornicom Titan čuje lupanje. Međutim, sat otkucava za posadu podmornice, jer je kiseonika sve manje, tako da spasilačke ekipe moraju da budu brže i ažurnije. Ujedno, stručnjaci upozoravaju da postoji opcija da će doći do najgoreg scenarija - implodiranja podmornice. Evo šta konkretno to znači.

Specijalista za pomorske operacije Majk Velam istakao je da je „podvodna buka zaista dobra vest“, ali da je za nabavku specijalističke opreme i ljudstva za efikasno spasavanje na dubinama do kojih Titan može da dođe potrebno vreme.

Olupina Titanika Foto: Tanjug/Atlantic/Magellan via AP

„Vreme je kritično i ako se nadamo da su momci još uvek tamo dole, moramo hitno da ih pronađemo, ali to vam je kao da bacite 50 penija na fudbalski teren i onda pokušate da ih pronađete. Morsko dno je ogromno kao i dubina vode“, objasnio je Velam.

On je rekao da je posada na Titanu na tolikoj dubini da pritisak vode može da ih „zgnječi“ i da bi jedini način spasavanja bio da podmornica isplovi na površinu.

Pročitajte još...

Istraživač doktor Dejvid Galo rekao je da je podmornica izgubila komunikaciju sa matičnim brodom oko sat i 45 minuta nakon ronjenja, a da je potrebno dva sata da se stigne do olupine Titanika, tako da je „nešto moralo da se dogodi na pola puta da bi podmornica ostala bez struje ili radija.

„Najgora stvar je kolaps sistema – katastrofalna implozija same podmornice koja bi bila užasna i od toga nema povratka. Okean ponekad radi smešne stvari, zvuk ne ide onako kako mi mislimo da ide, ali ponekad morate sagledati sve dokaze i pretpostaviti put“, rekao je Galo.

Misteriozni nestanak

Podmornica Titan nestala je pre nekoliko dana u Atlantiku, kada je bila na putu do olupina Titanika. U njoj se nalazi pet ljud – britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski bogataš Šahzada Davud, njegov sin Sulejman, istraživač Pol-Anri Nargeolet i izvršni direktor „OceanGate“-a, u čijem je vlasništvu podmornica, Stokton Raš.

Podmornica nestala kod Titanika FotoTanjug/OceanGate Expeditions via AP/Tanjug/Felix Kunze/Blue Origin via AP

Podmornica je napravljena od karbonskih vlakana debljine 12 centimetara, pokrivena kupolom od titanijuma na svakom kraju. Kako bi se kretale, „Titan“ podmornice se oslanjaju se na poruke sa matičnog broda, koji ima daje smer kretanja.

Dr Sajmon Boksal sa Univerziteta u Sautemptonu rekao je da ima značajne informacije koje ukazuju da je podmornica tražila pomoć, ali da je u tim uslovima komunikacija izuzetno ograničena.

Kompanija „OceanGate Expeditions“, koja upravlja nestalom podmornicom Titan, nije javno objavila nikakve informacije od juče popodne kada je saopštila da je fokus na onima na brodu i njihovim porodicama.

Olupina Titanika Foto: Tanjug/Atlantic/Magellan via AP

U saopštenju, kompanija je navela da „istražuje i mobiliše sve opcije“ kako bi putnike bezbedno vratila nazad. Spasioci su saopštili da je podmornica mogla da se zaglavi u olupini Titanika koji je oko 600 kilometara od Njufaundlenda u Kanadi. Takođe, oni strahuju da je plovilo previše duboko da bi se podmornica spasila sa posadom i da je jedini način spasavanja korišćenje vozila na daljinsko upravljanje. Podmornica komunicira sa matičnim brodom slanjem „pinga“ na svakih 15 minuta.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare