Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jermenski predsednik poručio je da želi odgovore o NATO vezano za učešće Turske, na strani Azerbejdžana, u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Jermenski predsednik Armen Sarkisijan na putu je za Brisel gde će sa zvaničnicima Evropske unije i NATO razgovarati o sukobu u Nagorno-Karabahu, azerbejdžanskoj teritoriji pod kontrolom Jermenije.

Pročitajte još:

Sarkisijan će se sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Soltenbergom, šefom diplomatije EU Jozepom Borelom i predsedavajućim Evropske komisije Šarlom Mišelom.

Sukobi u Nagorno-Karabahu traju već nedeljama i do sada je u njima stradalo više od 700 ljudi, uključujući desetine civila.

Prošle sedmice, Sarkisijan je rekao Politiku da želi odgovore od NATO vezano za učešće Turske u sukobu, na strani Azerbejdžana.

„Voleo bih da popričam sa liderima NATO o ovoj veoma čudnoj situaciji gde se Turska, punošravna članica NATO, upliće u rat koji nema nikakve veze sa NATO. Kako je moguće da NATO članica izigrava kauboja a NATO ništa ne radi po tom pitanju? Da li to znači da su dobil zeleno svetlo od NATO?“, rekao je on.

Turska je otvoreno podržala Azerbejdžan u sukobu oko teritorije koja je zvanično deo Azerbejdžana ali koja je pod upravom Jermena. Jerevan optužuje Ankaru da su poslali vojne avione i sirijske plaćenike na Kavkaz, što Turska demantuje.

Politiko podseća da NATO članicama ne treba dozvola Alijanse da se upliću u ratove.

Sarkisijan je rekao da očekuje od NATO i EU da urade „sve što je moguće kako bi zaustavili vojnu agresiju Azerbejdžana i NATO članice Turske“ i pomogli da se prekid vatre, dogovoren pre nekoliko dana ali koji se ne poštuje, održi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar