jermenija i azerbejdžan
Foto:Screenshot/Twitter7@anon_candanga

Zbog sporne regije Nagorno-Karabah, izbili su sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga, a najmanje jedan azerbejdžanski helikopter je oboren od jutros. Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu ove regije.

On je naglasio da je Azerbejdžan započeo vazdušni i artiljerijski napad. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja.

Zbog toga su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta. Jermenska vlada poručila je svim civilima koji žive u regionu Nagorno-Karabah da se sklone nakon što je Azerbejdžan u ranim jutarnjim satima započeo bombaški napad na sporni region.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom.

Pročitajte još:

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija TAS.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima. Međutim iz Azerbejdžana kažu da oni reaguju na granatiranje duž celog fronta. Na obe strane ima poginulih civila.

Azerbejdžanske helikoptere i dronove oborila je jermenska vojska, kaže ministarstvo odbrane ove zemlje, koje je reklo da je napad započeo u 04 i 10 GMT prema civilnim naseljima, uključujući regionalnu prestonicu Stepanakert.

„Naš odgovor biće proporcionalan, a vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za situaciju“, navodi se u saopštenju jermenskog Ministarstva odbrane.

Kao odgovor, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenulo vojnu operaciju duž „linije kontakta“, minirane ničije zemlje, koja odvaja snage jermenskih i azerbejdžanskih trupa u regionu, javile su ruske novinske agencije.

Dugotrajni sukob se ponovo rasplamsao tokom poslednjih meseci između dve zemlje. I Jermenija i Azerbejdžan bili su deo Sovjetskog Saveza pre njegovog raspada 1991. godine, a četiri decenije su se sukobljavali oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao deo Azerbejdžana, ali pod kontrolom etničkih Jermena.

U graničnim borbama u julu poginulo je najmanje 16 ljudi, što je izazvalo najveće demonstracije u istoriji u azerbejdžanskoj prestonici Bakuu koja sada poziva na punu mobilizaciju i ponovno zauzimanje regiona.

 

Araik Artjunian, predsednik jeremnese pokrajine Artsaka (Nagorno-Karabah) napisao je na svom Tviter nalogu jutros:“Ako je rat ono što Azerbejdžan želi, rat će i dobiti“.

Šta kažu dve strane?

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad na civilna naselja, uključujući regionalnu prestonicu Stepanakert, počeo u 08 i 10 po lokalnom vremenu.

Rečeno je da su oborena dva helikoptera i tri bespilotne letelice i uništena tri tenka.

„Naš odgovor biće proporcionalan, a vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za situaciju“, navodi se u saopštenju.

Foto:EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN

Portparolka Šušan Stepajan rekla je da su ubijeni jedna žena i dete, a i dalje se traga za drugim žrtvama.

U međuvremenu je Azerbejdžan najavio „kontraofanzivnu operaciju duž čitavog fronta kako bi suzbio borbenu aktivnost oružanih snaga Jermenije i osigurao bezbednost civilnog stanovništva“.

Intenzivno granatiranje nekoliko sela dovelo je do ubijanja ili ranjavanja civila i ozbiljne štete i na infrastrukturi, saopštilo je njegovo Ministarstvo odbrane.

„Jedan helikopter je izgubljen, ali je posada preživela, a 12 jermenskih sistema PVO je uništeno“ kažu iz ministarstva.

Druge žrtve koje je prijavila Jermenija, ovo ministarstvo je poreklo.

Tenzije između dve zemlje oko ove sporne teritorije, poslednji put izbile su 2016. godine i trajale su četiri dana. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) već dugo pokušava da posreduje u rešavanju sukoba, dok su diplomate iz Francuske, Rusije i SAD-a, pokušavale da sklope primirje između dve države.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar