Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Donji dom japanskog parlamenta odobrio je vanredni budžet u vrednosti od 297 milijardi dolara, udvostručivši obim podsticajnih sredstava za jačanje treće najveće svetske privrede koju je pandemija Kovid-19 gurnula na put recesije.

Potrošnja stanovništva u Japanu usporila je do nivoa puzanja uprkos relativno niskom broju zaraženih i smrtnih slučajeva od pandemije, koja je uzrokovala prvi ekonomski pad zemlje od 2015. godine, prenosi Gardijan.

Kao odgovor na to, poslanici su usvojili drugi vanredni budžet od 31,91 biliona jena (297 milijardi dolara), koji između ostalog obuhvata subvencije za manja preduzeća i isplatu novčanih bonusa za medicinske radnike.

Predlog zakona o rebalansu budžeta biće upućen sada gornjem domu parlamenta i očekuje se da će biti usvojen već u petak.

Budžetska sredstva, koja će biti prikupljena novim emisijama obveznica – takođe će se koristiti za podršku programu finansijske pomoći i kreditiranja teško pogođenih preduzeća.

Zajedno sa prvim paketom stimulusa, donetim 30. aprila, ukupne japanske mere podsticaja iznose 230 biliona jena, kada se uzmu u obzir i programi kreditnih garancija.

To čini oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, i podiže japanski javni dug na 257 procenata BDP-a, kaže Naoja Ošikubo, viši ekonomista u SuMi Trastu.

Japan je do danas prijavio 17.251 osoba zaraženih korona virusom i 919 smrtnih slučajeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare