Foto:Arhiva Nova.rs

Veliko nevreme koje je proteklih nedelja zahvatilo Evropu došlo je u region i prva na udaru jakih oluja je Hrvatska.

Snažni cikloni uveliko su najavljeni za petak, a u toku noći između sa četvrtka na petak u Splitu je palo oko 20-ak litara kiše po metru kvadratnom, piše Jutarnji list.

Već u petak ujutru, grmljavinski pljuskovi zahvatili su područje od Drniša do Zamosorja, a između Sinja i Dugopolja zabeležen je i jaki grad koji je na pojedinim delovima stvorio led.

Temperature vazduha visoke su za ovaj deo godine, i u nekim delovima zemlje, dostigle su i 20 stepeni. Dosta je svežije u Zagori, gde su temperature od 10 do 12 stepeni.

U planinskim predelima mogući su susnežica i sneg.

Danas je u celoj zemlji žuti meteoalarm, a to znači potencijalno opasno vreme.

Naredni period

Prema prognozama, narednih dana će biti hladnije. U centralnom delu zemlje očekuje se jutarnji mraz, dok će za vikend biti uglavnom suvo, uz dosta sunčanih sati, ali već u subotu vetrovito, najviše u Podunavlju. Od ponedeljka opet oblačno, uz padavine.

I na Jadranu u ponedeljak vetar i kiša, a tokom hladnijeg vikenda pretežno sunčano, uz buru, naročito u subotu jak vetar i oluja.

Za subotu je na delu obale upaljen crveni meteoalarm i podno Biokova mogući su orkanski udari bure do 120 kilometara na čas.

Kakvo vreme očekuje Srbiju?

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je u posebnoj najavi istakao da će krajem petka i tokom noći severozapadni vetar ponegde će imati olujne udare, da će temperatura biti u osetnom padu, a kiša će preći u sneg u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne, južne i istočne Srbije, ali i ponegde u centralnim predelima zemlјe.

Foto: RHMZ

U Beogradu će u toku u toku noći temperatura biti u osetnom padu, a padavine će prestati.

Ipak, za vikend se nastavlja zahlađenje, u subotu uz umeren i jak, povremeno i olujni severozapadni vetar, a u brdsko-planinskim predelima sneg.

„Sutra hladno i vetrovito, mestimično sa kišom. Maksimalna temperatura u nižim predelima od 4 do 8 stepeni, na planinama od -6 do 0 stepeni. U brdsko-planinskim predelima padaće sneg i to naročito na planinama istočne i jugoistočne Srbije gde se očekuje od 10 do 20 cm. Sneg se očekuje ponegde i u nižim predelima na jugu i jugoistoku, uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, koji će imati i udare olujne jačine, pa se na planinama očekuje stvaranje snežnih nanosa. U nedelјu hladno uz slablјenje severozapadnog vetra i prestanak padavina. Sledeće sedmice toplije“, najavio je RHMZ.

Foto: RHMZ

U ponedeljak će biti suvo sa sunčanim intervalima, uveče na severu i zapadu, a u utorak i sredu i u ostalim krajevima kiša i lokalni pljuskovi, koji će u četvrtak i petak biti ređa pojava, dok bi u većini mesta bilo suvo.

Evropa prošla kroz pakao

Samo pre nekoliko dana Evropa je prošla kroz pravu kataklizmu. Višednevne obilne padavine na severu Francuske dovele su do izlivanja reka koje su poplavile kuće, usled čega je evakuisano stanovništvo, dok je više od 100 gradova bilo u stanju najviše pripravnosti.

Pročitajte još...

Oko 200 škola u je zatvoreno, a spasioci su morali da premeste i stoku, prenosi Rojters. Francuski ministar za životnu sredinu Kristof Bešo rekao je da će u nekoliko desetina naselja biti proglašena prirodna katastrofa, što će olakšati pristup vlasnicima kuća i preduzeća, koja su poplavljena, da imaju korist od osiguranja.

Olujom je bio pogođen i severni i centralni deo Italije. Zbog jake oluje u pojedinim delova zemlje formirala su se klizišta i na nekoliko mesta su bile zatvorene škole.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar