Lu Yuguang Foto:printscreen/Phoenix TV/youtube/The Telegraph

Od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, reporeteri svetskih medija otišli su u ovu zemlju kako bi izveštavali iz prve ruke o tome šta se dešava. Većina ih izveštava sa teritorija koje su i dalje pod kontrolom ukrajinskih vlasti, tako da je svaka informacija koja dođe sa područja koja su pod ruskom upravom, pravi izuzetak. Ipak, jedan novinar je dobio priliku da izveštava sa prve linije fronda u Marijupolju koji opsedaju Rusi. U pitanju je kineski reporter Lu Juguang.

PROČITAJTE JOŠ:

On se javio iz Marijupolja, a prilikom izveštavanja nosio je pancir i šlem. Sve vreme je stajao pored ruskog tenka koji tutnji.

„Ja sam na prvoj liniji fronta u Marijupolju“, rekao je on u mikrofon.

Zatim je intervjuisao ruskog vojnika koji kaže da nije nervozan jer se „borio već osam godina“. Na drugom snimku, Lu razgovara sa grupom ruskih vojnika u zadnjem delu vojnog vozila, prenosi Gardijan.

Lu je ratni izveštač veteran koji radi za kineskku novinsku kuću „Finiks TV“ i veruje se da je možda jedini strani dopisnik koji je povezan sa ruskim trupama.

Čini se da je Lu dobio ekskluzivni pristup ruskoj strani tokom ovog sukoba. U jednom izveštaju od 2. marta on je intervjuisao lidera samoproglašene repulike u Donjecku, Denisa Pušilina. Lu je rekao da se milicija u Donjecku ne može uporediti sa ukrajinskim snagama, „ali uz pomoć ruskih snaga, milicija je oslobodila 40 stambenih naselja unutar administrativne linije“.

Dugotrajna kampanja ruske vlade protiv nezavisnih medija intenzivirala se od početka ruske invazije u Ukrajini. Strani mediji su bili primorani da prekinu svoja izveštavanja iz Rusije, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se predviđaju kazne od 15 godina zatvora za ono što Kremlj smatra „lažnim vestima“.

Kao takav, Luov pristup ruskoj vojsci mnogi smatraju neobičnim i u čistoj suprotnosti sa pristupom drugih novinara. To je takođe podstaklo pitanja o obimu saradnje između Pekinga i Moskve.

Lu je važi za poznatog novinara u Kini, a o njegovoj karijeri i prošlosti su pisali brojni mediji.

Njegovi izveštaji iz Ukrajine uključuju ruske dezinformacije, kao što su tvrdnje o više od 1000 ljudi koje navodno ukrajinski militantni drže kao taoce. Međutim, njegovi intervji sa ukrajinskim civilnim žrtvama i kritike kineskih korisnika na društvenim mrežama, takođe su izazvali nacionalističko i prorusko trolovanje, optužujući ga da stvara „proukrajinske glasine“.

Lu je bivši mornarički oficir u Narodnooslobodilačkoj vojsci. Živeo je u Moskvi nekoliko decenija gde je pokrivao brojne događaje, uključujući i Čečenski rat, gde je ima rusku vojnu zaštitu. Za svoje izveštavanje dobio je nagrade od ruske vlade i vojske. Ranije je rekao da njegova kuća ima dobre odnose sa obaveštajnim ličnostima u Rusiji. Nije poznato kako je Lu uspeo da se poveže sa ruskim trupama u Marijupolju.

BONUS VIDEO: Višespratnica u centru Kijeva u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar