Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia, EPA-EFE/JOSHUA BRATT

Grupa demonstranata, koja je upala u vilu ruskog oligarha Olega Deripaske u Londonu i okačila ukrajinsku zastavu i transparente protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, snimila je unutrašnjost velelepnog zdanja koje se procenjuje na 59 miliona evra.

Na snimku se vide i luksuzni komadi nemeštaja, kao i klavir vredan 71.000 evra, slike vredne stotine hiljada funti i skultpturu Barbare Hepvort koja se procenjuje na 1,8 miliona evra.

Demonstranti su prošetali kroz sedam spavaćih soba vile Olega Deripaske i sve zabeležili kamerom. Ovaj snimak je redak uvid u to kako najbogatiji ljudi Rusije žive daleko od domovine.

PROČITAJTE JOŠ:

Obilazak kuće u Belgraviji, za koji ruski tajkun tvrdi da pripada njegovom rođaku, počinje u radnoj sobi u kojoj se nalazi sto od mahagonija prekriven flašama vode, kancelarijskim priborom i umetničkim delima na zidu za koje se veruje da ih je napravio italijanski slikar futurista Đino Severini.

U susednoj dnevnoj sobi se nalazi polica za knjige, starinsko ogledalo, dva atlas globusa, postolje za skulpturu za koju se veruje da ju je napravila britanska umetnica Barbara Hepvort.

Kamera zatim pokazuje drugu veliku prostoriju opremljenu u modernijem stilu. Ona ima veliki krovni prozor koji osvetljava klavir. Smatra se da je klavir iz 1880-tih godina i da vredi 71.000 evra.

Nakon toga aktivisti su pokazali trpezarijski sto koji vredi 59.000 evra.

Foto: EPA-EFE/JOSHUA BRATT

U ovoj kući se nalazi u bioskopska sala u kojoj stoji velika slika Kozaka na konjima za koju se veruje da je delo Franca Ruboa, ruskog umetnika iz 19. veka. Procenjena je na 71.000 funti.

Unutrašnjost Deripaskine vile u Londonu

Ova vila koja takođe ima parno kupatilo, teretanu i dve kuhinje, smatra se jednom od najskupljih kuća u Londonu. Ranije je bila u vlasništvu ser Henrija Čips Čenona, britanskog poslanika.

Šestospratna vila je bila u vlasništvu i ser Džona Mareja, britanskog državnog sekratara za rat i kolonije, sve do njegove smrti 1846. godine, a kasnije je u njoj bio smešten Institut direktora. Nalazi se u jednom od najpoželjnijih krajeva u Londonu, sa desetinama ambasada u blizini.

Unutrašnjost Deripaskine vile u Londonu

Demonstranti koji su upali u vilu rekli su da deluje da je imanje napušteno. Grejanje je isključeno, frižider je prazan, a struja radi samo u nekim delovima zdanja.

„Sebično je da jedan čovek ima sve ovo samo za sebe“, rekao je jedan demonstrant.

Unutrašnjost Deripaskine vile u Londonu

Deripaska, koga je vlada Velike Britanije prošle nedelje sankcionisala zbog njegovih bliskih veza sa Moskvom i ruskim predsendikom Vladimirom Putinom, optužio je vladu da je u dosluhu sa demonstratima.

Unutrašnjost Deripaskine vile u Londonu

Podsećamo, aktivisti su upali u zgradu i isključili alarm. Okačali su demonstrante sa prednje strane vile na kojima je pisalo „Ovo imanje je oslobođeno“ i „Putine, j*bi se“.

Grupa od četiri muškaraca je provela u vili oko 11 sati pre nego što je jedinica interventne policije naoružana štitovima i tejzerima upotrebila bušilicu da razvali ulazna vrata.

BONUS VIDEO: Kijev stambeni blok u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare