Nemacka vakcinacija
Vakcinacija u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

„Građani Izraela bili su prvi u svetu koji su primili treću dozu vakcine protiv kovida-19 i nastavljamo da predvodimo s četvrtom dozom”, saopštio je pre nekoliko dana premijer te zemlje Naftali Benet. Izrael, za sada, planira četvrtu dozu samo za starije od 60 godina i za zdravstvene radnike, međutim ova zemlja nije jedina koja planira ovakvu meru.

PROČITAJTE JOŠ:

Odluka o četvrtoj dozi doneta je nakon što je u toj zemlji zabeležen prvi smrtni slučaj omikron soja. Pacijent je bolovao od drugih bolesti, bio je dvaput vakcinisan, ali nije primio treću, tzv. „booster“ dozu.

Prema Benetovim rečima, uvođenje četvrte doze može da pomogne zemlji da prođe kroz potencijalni talas infekcija izazvanih varijantom Omikrona. Premijer je pozvao sve koji ispunjavaju kriterijume da se vakcinišu.

Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Iako je ministarstvo zdravlja već odlučilo da odobri dodatne vakcine za one koji se smatraju ugroženima, studija koja ispituje efikasnost četvrte doze vakcine protiv korone tek treba da počne.

Kako piše “Tajms of Izrael”, medicinski centar “Šeba” iz Tel Aviva trebalo bi da ove nedelje počne sa ispitivanjem na 100 dobrovoljaca nakon što je početkom decembra zatražio odobrenje od takozvanog Helsinškog komiteta koji potpisuje sva klinička ispitivanja u Izraelu.

Nemačka

I Nemačka bi uskoro mogla da donese istu odluku. Novi nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da očekuje da će biti potrebna četvrta doza vakcine protiv koronavirusa.

Nemacka vakcinacija
Vakcinacija u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

„Lično, očekivao bih četvrtu vakcinaciju“, rekao je Lauterbah, inače naučnik i lekar po struci.

Međutim, Lauterbah je priznao da naučni dokazi još nisu ukazivali na to da je potrebna četvrta doza.

Velika Britanija

Velika Britanija takođe razmatra mogućnost da svojim građanima da četvrtu dozu vakcine protiv korone. Zdravstveni stručnjaci su u procesu odlučivanja da li će sledeće godine ponuditi još jednu buster dozu koja bi omogućila povećanje broj antitela.

Britanski zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju rekao je da će morati da ispita dokaze o količni imuniteta koji su dala prethodne tri vakcine, kao i podatke o hospitalizaciji koja je izazvana omikron sojem, pre nego što donese odluku o četvrtoj dozi.

Vakcina
Vakcina Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Moramo da vidimo više podataka. Mi smo u različitim okolnotima u odnosu na Izrael i moramo da vidimo više podataka o slabljenju imuniteta i efikasnosti vakcine protiv hospitalzacije“, rekao je profesor Entoni Harden, zamenik predsednika Zajedničkog komiteta za vakcinaciju, koji savetuje vladu o imunizaciji.

Čile

Sebastijan Pinjera, odlazeći predsednik Čilea, najavio je da će njegova zemlja od februara početi da primenjuje četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa. Kampanja će prvo ciljati najugroženije grupe građana.

„U februaru mesecu, ili kada bude potrebno, počećemo vakcinaciju četvtom dozom, jer je prva briga i prioritet zaštita zdravlja i života naših sunarodnika“, rekao je Pinjera, tokom obeležavanja godinu dana od pokretanja kampanje vakcinacije u zemlji.

Pinjera je izvestio da će četvrta doza biti primenjena prvo na najugroženijim grupama, kao što su zdravstveno osoblje, stariji ljudi i hronični bolesnici, a zatim ćes se proširiti na ostatak stanovništva.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar