Mohamed Deif, Džonatan Konrikus,
Foto: AFP / AFP / Profimedia, JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Izraelski pukovnik Džonatan Konrikus rekao je za portal Nova.rs da Izrael planira neutralizaciju svih članova islamističke grupe Hamas, te da je prvi na njihovoj meti jedan od vođa Hamasa - Mohamed Def.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

„Vođstvo Hamasa, oni koji su još uvek živi, su akutno svesni da su traženi, uključujući Mohameda Defa. Imaju krv na rukama, oni su naša meta i naši neprijatelji. Ne mogu da vam kažem tačan plan naše akcije i koga ćemo prvo pokušati da ubijemo i kada. Hamas, kao teroristička organizacija, i svi koji ga podržavaju su vojna meta Izraela“, istakao je pukovnik Konrikus za Nova.rs.

„Od vojnika ne treba da čujete reči saosećanja, već akcije!“, poručio je pukovnik izraelske vojske.

Operacija odbrane i napada koju Izrael trenutno izvodi nazvana je „Guardians of the walls“, ili u prevodu „čuvari zida“. Pukovnik Kornikus kaže za portal Nova.rs da ime nosi simboličko značenje, te da Izrael samo brani svoju teritoriju, „koja je napadnuta od strane terorista“.

Mohamed Def
Mohamed Def, jedan od vođa Hamasa  Foto: AFP / AFP / Profimedia

Vatreni sukob Izraela i Palestine traje od ponedeljka popodne, kada je islamistička grupa Hamas, koju odbrambene snage Izraela nazivaju „teroristima“, započela raketiranje Jerusalima, pošto njihov ultimatum za povlačenje izraelske vojske nije ispunjen.

Oko 130 raketa je tom prilikom ispaljeno na Jerusalim, a odgovor Izraela je usledio samo sat vremena posle. Kulminacija sukoba dogodila se u utorak, kada je Hamas počeo sa raketiranjem Tel Aviva. Gradom su se sinoć čule sirene upozorenja, a civili su zamoljeni da se evakuišu iz svojih domova i odu u skloništa i „sigurne zone“.

Postoji mnogo pogrešnih informacija u svetu kada je reč o operacijama koje Izrael sprovodi, a određeni broj je i izmišljen, ocenio je pukovnik Kornikus. On je rekao da su aktivno građane baze terorista u Pojasu Gaze u poslednjih 48 sati. Ipak, problem je skrivanje među civilima, što otežava rad vojske.

„Veoma smo pažljivi kada je reč o ispaljivanju raketa na teroriste. Uveravam vas da je to jako izazovno, ali pridržavamo se međunarodnih zakona i moralnih načela“.

Jasan cilj izraelske vojske, poručuje on, je odbijanje napada Palestine i neutralizacija „terorista Hamasa“.

„Ubili smo 25 vojnika i terorista Hamasa i islamskih Džihadista. Lokalizovali smo tunel Hamasa i tako uputili iznenadni udar koji je ubio teroriste koji su se skrivali u tunelu“.

Kada je reč o civilnim žrtvama Palestine, pukovnik Konrikus kaže da Izrael ne može da preuzme odgovornost za njih. On je istakao da je oko 1050 raketa ispaljeno od strane Hamasa na Izrael, ali njih 200 nije uspelo da pogodi metu. Naime, one su bile kratkog dometa i eksplodirale na teritoriji Pojasa Gaze. Time je Hamas sam doveo do civlnih žrtava stanovnika Palestine, smatra Kornikus.

Heroj Izraela – sistem za odbijanje raketa 

Izrael će „nastaviti da samo brani svoju teritoriju koliko god je to neophodno“, a pomoć u tome pruža sistem za odbranu „Iron dome“.

Sistem „Iron dome“ je glavni heroj ove priče, ocenio je Kornikus.

„Odbio je mnogo raketa, različitih projektila. Sistem radi i spašava živote svakog minuta. Procenat uspeha je oko 90 odsto, a mi smo izuzetno zahvali što imamo ovaj sistem koji umanjava štetu“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Lior Hajat je poručio da je „Izrael pod terorističkim napadom koja je organizovala grupa Hamas“.

„Targetiranje civila u Izraelu, kao i skrivanje članova Hamasa među civilima u Palestini je ratni zločin“, kazao je Hajat.

Lior Haiat
Foto: EPA-EFE/HAMAD I MOHAMMED / POOL

U sukobima je sinoć stradalo petoro stanovnika Izraela, među kojima je i jedna Indijka.

Zvaničnici vojske i ministarstva spoljnih poslova očekuju od međunarodne zajednice da osudi lansiranje raketa iz Gaze, kao i da javno prizna da Izrael ima pravo na samoodbranu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)