Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Pevajući "Bibi ćao" po melodiji italijanske revolucionarne pesem "Bela ćao" oko 2.000 Izraelaca večeras je izašlo na ulice da proslave "pobedu" uoči očekivanog kraja vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Demonstranti koji nisu mogli da sakriju radost, bili su okupljeni na dvadesetak metara od zvanične rezidencije Netanjahua čiji nadimak je Bibi, ; u centru Jerusalima. Izraelci već gotovo godinu dana demonstriraju ispred Netanjahuove rezidencije i traže njegov odlazak. Njemu se sudi za korpuciju, malverzacije i zloupotrebu vlasti u nizu afera.

Večerašnji skup bi mogao biti poslednji zato što Parlament treba sutra da se sastane i glasa o poverenju koaliciji „promene“ koja okuplja partije levice, centra i desnice i jednu arapsku formaciju.

Prema uslovima koalicionog sporazuma Naftali Benet će preuzeti Netanjahuovo premijersko mesto na dve godine, a posle toga će ga zameniti Jair Lapid iz partije centra.

„Ovo je naša poslednja subota na trgu Balfur. Pobedii smo. Sutra će Kneset (Parlament) održati glasanje i ovaj premijer će otići. Nisam pod stresom, dobro je, gotovo je on odlazi“, rekao je jedan 62-ogodišnji demonstrant.

Demonstranti su svirali vuvuzele, doboše, nosili majice sa rečima Netanjahu odlazi na jevrejskom.

Medjutim ima nekih koji kažu da se boje da će premijer, koga neki nazivaju političkim madjioničarem, izvaditi neki kec iz rukava i ostati na vlasti.

Lider izraelske partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), mandatar za sastav nove vlade, Jair Lapid potpisao je juče koalicione sporazume sa dve partije, desničarskom Izrael naš dom (Izrael bejtenu) i strankom izraelskih Arapa Ram, i time se približio finalizovanju koalicione vlade od osam partija koja će, kako se očekuje, u nedelju položiti zakletvu.

Ukoliko se toj koaliciji, nazvanoj vlada promene, prethodno izglasa poverenje u parlamentu, Knesetu, time će se označiti kraj dugogodišnje vladavine premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Novu vladu podržava osam od 13 partija izabranih u parlament na izborima 23. marta.

Očekuje se da će za nju glasati 61 od 120 poslanika u Knesetu.

Netanjahu, čiji su dani na vlasti posle 12 uzastopnih i 15 godina ukupno, kako se čini odbrojani, ne napušta političku scenu tiho, već optužuje svoje protivnike da su izneverili glasače, pa je zato pojedincima potrebna specijalna zaštita, navodi Asošiejted pres. On tvrdi da je žrtva zavere „duboke države“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar