Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Lider izraelske opozicije Jair Lapid upozorio je da bi izbori u zemlji mogli dovesti do "mračne vlade", optuživši premijera Izraela Benjamina Netanjahua da želi da predvodi "rasističku i homofobičnu" desničarsku koaliciju.

Pročitajte još:

„Ovo je trenutak istine za državu Izrael i sve bi na kraju moglo da se svede na dve opcije, jak Ješ atid (Lapidova partija centra) ili mračna, opasna, rasistička homofobična vlada koja će uzimati novac od vrednog naroda i davati ljudima koji ne rade“, izjavio je Lapid pošto je glasao u Tel Avivu.

Na strašne posledice u slučaju Netanjahuove pobede upozorio je i njegov dosadašnji koalicioni partner i ministar odbrane Beni Ganc, bivši šef izraelske vojske, sada lider partije centra Plavo i belo za koju nije izvesno da će preći izborni cenzus.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin glasao je u Jerusalimu i pozvao javnost da izađe na izbore, izrazivši zabrinutost za demokratiju u Izraelu zbog dugotrajne političke krize.

Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner

„Glasam poslednji put kao predsednik, ali i kao zabrinuti građanin. Četvrti izbori (za dve godine) nanose štetu poverenju javnosti“, rekao je Rivlin čiji se mandat okončava ovog leta.

Pročitajte i:

Netanjahu je takođe glasao u Jerusalimu sa suprugom Sarom i apelovao da se izađe na izbore.

„Ovo je festival demokratije. Ovo je srećna zemlja. Izrael je zemlja u kojoj se ljudi smeju“, rekao je Netanjahu.

Izraelski lider se nešto ranije na Fejsbuku obratio pristalicama širom zemlje i ponovio da njegovom konzervativnom Likudu nedostaju dva poslanička mandata kako bi imao većinu od 61 poslanika u parlamentu, Knesetu, sa 120 mesta.

Vođa partije Religiozni cionizam Becalel Smotrih glasao je u jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, izrazivši nadu da je desničarska vlada predvodjena Netanjahuom na dohvat ruke, preneli su izraelski mediji.

Lider desničarske partije Jamina Naftali Benet, jedan od Netanjahuovih rivala sa desnice, bivši saveznik, pozvao je Izraelce da glasaju kako bi konačno obrazovali vladu koja brine.

Vođa stranke Nova nada Gideon Sar, takođe bivši saradnik Netanjahua, glasajući u Tel Avivu okružen pristalicama rekao je da je to dirljiv trenutak za njega jer je prošlo samo tri meseca otkako je formirao stranku i da ima jasan put i velike nade za budućnost.

U međuvremenu su počele da stižu žalbe na izbornu prevaru.

Partija Nova nada se zvanično žalila izbornoj komisiji da su uklonjeni njeni glasački listići sa nekoliko glasačkih mesta u nekoliko gradova, ocenivši da je nestanak sistematski i da se dešava širom zemlje.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Na društvenim mrežama korisnici su objavili da su posmatrači izbora stizali kasno na neka birališta te da su dobijali koverte sa glasačkim listićima koje je neko označio olovkom.

Ispitivanja javnog mnjenja predvidela su da će trka biti tesna između onih koji podržavaju premijera Netanjahua, verske i partije ultranacionalista i onih koji „žele bilo koga sem Bibija“, kako ga zovu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar