Novi sukob na granici Izraela i Libana, tenkovi
Ilustracija Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelska vojska gomila snage duž granice sa pojasom Gaze kako bi se pripremila za kopnenu operaciju, izjavio je vojni portparol Hidai Zilberman.

„Iskoristićemo ih kada mi odlučimo. Inicijativa je naša i vreme je na našoj strani“, rekao je portparol danas popodne za TV Kanal 12.

Zliberman je za javni servis Kan rekao da se tenkovi, oklopni transporteri i artiljerija pripremaju „za tu opciju mobilizacije u svakom datom trenutku“.

Međutim, ne veruje se da su te snage već dovoljno jake za takvu operaciju, naveo je Asošiejted pres.

Neimenovani diplomatski izvor na koji se poziva Kanal 12 je rekao da Izrael razmatra kopenu operaciju u odgovoru na jaku raketnu vatru iz Gaze.

Danas je odatle ispaljeno više od 200 raketa od ukupno preko 1.600 do 1.800, koliko se navodi da je ispaljeno od početka sukoba u ponedeljak uveče.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je da se broj poginulih Palestinaca do večeras povećao na 87, uključujući 18 dece i osam žena, a da je 530 ljudi ranjeno, preneo je Asošiejted pres.

Na izraelskoj strani poginulo je sedmoro, među njima jedno šestogodišnje dete u raketnom napadu i jedan vojnik u eksploziji protivtenkovske rakete.

U međuvremenu su do subote uveče produžene restrikcije za područja u Izraelu koja su pod pretnjom raketa iz Gaze.

Takva odluka je doneta posle procene situacije pošto nema znakova da sukobi jenjavaju.

Dozvoljeno je da se napolju okuplja najviše desetoro ljudi, a u zatvorenom prostoru do sto na jugu i centralnom delu Izraela koji su više puta ciljani u proteklim danima, uključujući područje Tel Aviva.

Sirene za raketnu uzbunu se non stop oglašavaju u izraelskim mestima kraj Gaze.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je izveden udar iz vazduha na obaveštajno postrojenje Hamasa u vreme kada je u njemu bilo na desetine operativaca te islamske ekstremitičke organizacije koja vlada pojasom Gaze.

Navedeno je i da su izvedeni udari na četiri stana komandira Hamasa visokog ranga u pojasu Gaze, preneli su izraelski mediji.

Svi ti stanovi su navodno korišćeni za upravljanje raketnim napadima na izraelske gradove.

Berševa i druga naselja na jugu zemlje našla su se danas popodne se na udaru jake raketne vatre.

Većina raketa je pala na nenaseljena područja ili ih je oborio sistem za protivraketnu odbranu „Gvozdena kupola“.

Ministar odbrane Beni Ganc odobrio je vojsci da mobiliše do 9.000 rezervista ako je potrebno, saopštio je njegov kabinet. Biće to rezervisti iz borbenih jednica i operateri komandnih centara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar