Sebija Izetbegovic, Bakir Izetbegovic
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Da li je Sebija Izetbegović, supruga najmoćnijeg bosanskog političara Bakira Izetbegovića, legalno doktorirala na medicini i da li su članovi šire porodice vakcinisani protiv koronavirusa preko reda, odjednom su postala najvažnija pitanja kojima se bavi javnost i mediji u BiH.

Raspravu o verodostojnosti stručne biografije Sebije Izetbegović, direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i profesorke na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, izazvala je izjava ginekologa Asima Kurjaka koji je, gostujući na sarajevskoj komercijalnoj televiziji Face, rekao da je ona kod njega, kao profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu, „gostovala“ tri do četiri nedelje na Kliničkoj bolnici Sv. Duh tokom rata, ali to nema veze sa sticanjem ikakvih stručnih kvalifikacija.

„Uključivali smo je u neke naše naučne rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme. Da je kod mene nešto studirala, nije“, kazao je Kurjak, čime je izazvao lavinu reakcija i pitanja.

Problem je nastao zbog činjenice da je Sebija Izetbegović u svojoj biografiji navela da je specijalizaciju iz ginekologije završila u Zagrebu, a ime profesora Kurjaka kao mentora nalazi se na naslovnici njene doktorske disertacije, odbranjene u Sarajevu 2000. godine, čega on ne može da se seti.

Sebija Izetbegović nije komentarisala postavljena pitanja, a Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda (NiP), koja je deo vladajuće koalicije u Sarajevskoj županiji, najavio je da će sve morati da se proveri i da će zadatak biti poveren županijskim inspekcijskim organima.

„Ako je sve u redu, gospođa Izetbegović zaslužuje javno izvinjenje. Ako ne, ne znam šta će nam ona i njen suprug ponuditi kao objašnjenje“, rekao je Konaković.

Vakcinisali se preko reda

U međuvremenu su na račun najuticajnije bošnjačke porodice stigle nove optužbe, ovog puta zbog navodnog vakcinisanja nekih njenih članova preko reda. Kako je objavio Dnevni avaz, 12. maja prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primili su Sabina Berberović i njen suprug Mirsad, a reč je o sestri i zetu Bakira Izetbegovića. Njima je 67 i 65 godina, a pridružio im se i 60-godišnji Fikret Prevljak, uticajni član SDA-a i penzionisani general Armije BiH.

Problem je u činjenici da su se vakcinisali u trenutku kada su vakcine bilo osigurane samo za osobe starije od 75 godina i za teške hronične bolesnike, poput pacijenata na dijalizi, jer u BiH zdravstvene vlasti i dalje muku muče s nabavkom vakcina za opštu populaciju.

Ministar zdravlja Sarajevskog kantona Haris Vranić rekao je da je reč o amoralnom postupku, najavivši da će se utvrditi odgovornost zbog čega je nekoliko desetina osoba primilo vakcinu, a ne spadaju u prioritetne grupe. Županijska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) burno je reagovala na to otkriće, optuživši Avaz da širi laži i navodeći da su Sabina i Mirsad Berberović vakcinisani jer su za to primili uredne pozive.

Njeni predstavnici utvrdili su da iza takvih objava stoji vlasnik Avaza Fahrudin Radončić, koji, kako tvrde, „širi mržnju prema porodici Alije Izetbegovića“, a u tome mu se pridružio i kantonski ministar zdravlja Vranić. Njemu su odmah fakturisali sve probleme u procesu vakcinacije, iako je za to bila zadužena država, odnosno entiteti. Vranić im je odmah uzvratio konstatacijom da su to salve uvreda ljudi uhvaćenih u laži i lopovluku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar