Bakir Izetbegović Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Predsednik SDA Bakir Izetbegović danas se nakon sednice stranačkog predsedništva, na kojoj su razmatrani izborni rezultati i izmene Izbornog zakona BiH, obratio medijima.

Izetbegović je komentarišući odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona BiH, kazao da se izašlo u susret isključivo zahtevima HDZ-a i omogućilo im se da budu nezaobilazan faktor u budućem formiranju vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Izetbegović je kazao da visoki predstavnik istovremeno ignoriše decenijama prisutne diskriminacije u entitetu Republika Srpska.

„Brojke govore da nema diskriminacije hrvatskog naroda u FBiH, gde imaju pozicije i funkcije, više nego im prpada po ustavu. Tražimo da tretira istinske probleme i da ih ne preskače“, rekao je.

Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Što se tiče hrvatskog i bošnjačkog naroda u Republici Srpskoj, Izetbegović je rekao da je tamo evidentna diskriminacija i da je potrebno osigurati simetrična i identična rešenja u oba bh. entiteta u pogledu Doma naroda FBiH i Veća naroda RS-a, kao i kod izbora predsednika i potpredsednika entiteta, prenosi Klix.ba.

„I tu postoje teške diskriminacije i asimetrije“, dodao je.

Izetbegović je upozorio da bošnjački i hrvatski narodi u RS-u polako prestaju biti politički faktori u tom bh. entitetu.

„Pozivamo OHR da eliminiše diskriminatorska rešenja gde Hrvati i Bošnjaci mogu doći u situaciju da izgube mehanizme vitalnog nacionalnog interesa u RS-u, kroz Veće naroda RS-a“, kazao je.

Lider SDA je najavio da će ova pitanja biti jedna od osnovnih aktivnosti te stranke u narednom periodu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nametnutim rešenjima je rečeno da premijer i predsednik FBiH ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, dok u RS-u to mogu biti npr. dva Srbina“, istakao je.

Što se tiče izbornog procesa, Izetbegović je izjavio da je izborni inžinjering bio prisutan i na nedavno održanim Opštim izborima.

„Nakon ponovnog izbornog inžinjeringa i ogromnog broja nevažećih listića, cenimo da OHR treba završiti i taj process. Da treba iskoristiti priliku i finalno intervenisati na integritet procesa s elektronskim glasanjem kako bi se sprečile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u Bosni i Hercegovini“, zaključio je.

BONUS VIDEO: Pušta li Vučić Dodika niz vodu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar