Foto:REUTERS/Vladimir Pirogov

Demonstranti su u Kirgistanu u utorak rano ujutro upali u centralnu administrativnu zgradu u glavnom gradu Biškeku nakon parlamentarnih izbora tokom vikenda, kojima osporavaju rezultate, a iz zatvora su oslobodili bivšeg predsednika. Uz sve to, aktuelni šef države tvrdi da je stanje pod kontrolom, prenose agencije.

Grupa je upala u Belu kuću, gde su smešteni kabinet predsednika Soronbaja Ženbekova i parlament, objavila je novinska agencija Akipress, prenosi agencija dpa. Agencije javljaju da je u zgradi parlamenta, poznatoj kao „bela kuća“, u kojoj je smeštena i predsednička administracija, izbio požar koji je ubrzo ugašen.

Lokalni mediji preneli su da su pristalie oslobodile zatvorenog bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva (64) iz zatvora državnog odbora za nacionalnu bezbednost.

Demonstranti koji traže ostavku predsednika Ženbekova i održavanje novih parlamentarnih izbora nisu naišli ni na kakav otpor, tvrde očevici na koje se poziva AFP.

Kirgistanski opozicioni političar i bivši visoki bezbednosni zvaničnik Kursan Asanov proglasio se za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova, saopštio je danas portparol ministarstva, nakon što su demonstranti nezadovoljni rezultatima parlamentarnih izbora zauzeli nekoliko vladinih zgrada.

Prethodno su demonstranti imenovali i vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada.

Neredi u bivšoj sovjetskoj republici počeli su u ponedeljak, kad su hiljade pristalice političke opozicije zauzeli ulice glavnog trga Ala-To u Biškeku, tražeći da izbori budu poništeni.

Demonstranti su se popeli na ograde zgrade parlamenta i zapalili automobile. Bezbednosne snage zaustavljale su ih vodenim topovima, suzavcem i šok bombama.

U izveštajima se govori o više od 100 povređenih.

Ipak, u zatvoru, kako javlja AFP, nisu naišli na otpor i oslobodili su bivšeg predsednika „bez upotrebe oružja i bez sile“, rekao je Adil Turdukov, jedan od njegovih pristalica koji je prisustvovao sceni.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazali su Atambajeva kako pozdravlja svoje pristalice.

U aprilu je Atambajev osuđen na 11 godina zatvora zbog korupcije. Utvrđeno je da je za veme svog mandata od 2011. do 2017. organizovao oslobađanje poznatog mafijaškog šefa.

Foto:Abylai Saralayev / TASS / Profimedia

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) koja je pratila izbore, rekla je da su izbori ukaljani „verodostojnim optužbama o kupovini glasova“.

Prema službenim rezultatima na izborima su vodile dve provladine stranke, novoosnovana demokratsko-socijalistička stranka Birimdik (Jedinstvo) i Mekenim Kyrgyzstan (Moja domovina Kirgistan), svaka sa četvrtinom glasova.

U Kirgistanu, bivšoj sovjetskoj republici od 6,5 miliona stanovnika često je dolazilo do političkih nestabilnosti – u poslednjih 15 godina dva predsednika su svrgnuta u pobunama, a Atambajev je završio u zatvoru pošto se razišao sa svojim naslednikom.

Nove nestabilnosti mogle bi da zabrinu Rusiju koja u toj zemlji ima vojnu bazu, a već je zaokupljena velikim krizama u koje su upleteni njeni saveznici Belorusija i Jermenija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar