Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović oštro je danas kritikovao državu zato što je bila pokrovitelj Blajburške komemoracije, ocenivši da to nije čin odavanja počasti žrtvama nego problematična politička manifestacija "u funkciji rehabilitacije ustaštva".

„Komemoracija Blajburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske je snažna politička poruka u funkciji istorijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice“, izjavio je Josipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor, prenosi Blic.

On je naveo da su za to zajedno odgovorni HDZ, premijer Andrej Plenković, crkva i desni politički krugovi. Dodao je da su nemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski predsednik Zoran Milanović stvari postavili u ispravan kontekst, prenosi Hina.

Pročitaj i:

„Zna se ko je bio ko u ratu, ko borac za slobodu i pravdu, a ko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se ko je bio na strani svetla, ko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva“, rekao je Josipović.

Dodao je da vernici i njihova crkva imaju pravo i treba da mole za duše ubijenih, ali da je problem kada se to manifestuje izvan konteksta uz slanje „opasnih političkih poruka“.Smatra da je posebno opasno kada se tako nešto praktikuje u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, „koja je opako osetila posledice ustaškog režima“ i koja je i danas, kako je rekao, opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svetskom ratu, ali i u ratu koji i današnje generacije pamte.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare