Foto:BAXTER / BSIP / Profimedia

Peticija koja poziva na delimično ukidanje člana krivičnog zakona, kojim se zabranjuje eutanazija u Italiji, prikupila je više od milion potpisa. To je duplo više od potrebnih 500.000 potpisa za pokretanje referenduma. Ipak, s obzirom da su više od 80 odsto stanovnika Italije hrišćani, a katolička crkva se oštro protivi eutanaziji, put ove peticije do njenog eventualnog pretvaranja u zakon biće dug.

Pročitajte još:

Teške i neizlečive bolesti neretko prouzrokuju jake bolove usled kojih mnogi pacijenti žele da im se život okonča. Veštačko izazivanje smrti u cilju lišavanja muka koje bolesnik trpi naziva se eutanazija.

Zakonom u Italiji je to zabranjeno, a lekar koji bi ipak odlučio da to uradi krično bi odgovarao zbog „namerne primene lekova od strane lekara kako bi se okončao život neizlečivo bolesnom pacijentu“. Dozvoljena je samo pasivna eutanazija, tačnije uskraćivanje tretmana koji imaju za cilj spasavanje života neizlečivim pacijentima.

Sa druge strane, član 579. Krivičnog zakona izričito zabranjuje „uzrokovanje smrti osobe, uz pristanak te osobe“ i za ovaj čin predviđa kaznu od šest do 15 godina, dok član 580 za asistenciju u samoubistvu nalaže zatvorsku kaznu u trajanju od pet do 12 godina. To bi sada moglo da se promeni, jer prema sprovedenim anketama, eutanaziju podržava 92 odsto građana Italije.

Šta koči zakon o eutanaziji?

Iako Italijani svesni da ovaj čin nije jednak ubistvu, a javne institucije ove države su odvojene od verskih, katolički uticaji prožimaju sve aspekte društva i kulture zemlje, pa imaju duboko ukoronjeni uticaj u stavovima javnosti.

Prema učenjima Katoličke crkve, eutanazija predstavlja „zločin protiv Boga“ i zlodelo. To je zbog načela „svetosti života“ koje leži u srcu katoličke doktrine, prema kojem se svaki ljudski život smatra svetim i nepovredivim. Vatikan ovu inicijativu naziva „poraz čovečanstva“.

„Oni koji pate moraju biti u pratnji i moramo im pomoći da pronađu razloge za život“, rekao je kardinal Gualtero Baseti.

Slučaj italijanskog di-džeja

Slučaj Fabiano Antoniani, italijanski producent i di džej, oslikava kako izgleda borba onih koji žele eutanaziju u Italiji.

Antoniani je teško povređen kada se vraćao se kući iz kluba u Milanu 2014. godine. Izgubio je kontrolu nad autom i udario u drugo vozilo. Teška nesreća ostavila ga je slepog i paralizovanog, nije mogao da se kreće, niti da samostalno jede.

Rekao je da ga je nesreća dovela u „svet psihičkog i fizičkog bola“. Borio se za pravo da umre, ali u Italiji to nije dozvoljeno, pa je odlučio da ode na kliniku u Švajcarskoj.

„Konačno sam u Švajcarskoj i nažalost došao sam ovde bez pomoći svoje države“, rekao je Antoniani u audio poruci koju je postavio na društvenim mrežama neposredno pre nego što je eutanazija izvršena.

On je preminuo u 40. godini u bolnici Dignitas u Švajcarskoj 27. februara 2017. godine.

Gde je sve eutanazija dozvoljena?

Eutanazija je od oktobra prošle godine dozvoljena na Novom Zelandu. Legalizovana je takođe putem referenduma, a „za“ je glasalo 62 odsto stanovništva. Takođe, primenjuje se i u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu i Holandiji, dok je u Švajcarskoj moguće samoubistvo uz pomoć. Nekoliko država u Americi i australijska država Viktorija razmatraju uvođenje zakona kojima bi eutanazija bila legalna.

 

BONUS VIDEO: Najsmrtonosniji virusi 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar