Foto:EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Stopa smrtnosti u Italiji u martu ove godine, najgorem mesecu pandemije kovida-19 u toj zemlji, bila je duplo veća nego u istom mesecu prethodnih godina, pokazuje izstraživanje objavljeno danas, što znači da su prve procene smrtnosti bile niske.

Italija nije bila jedina zemlja koja nije registrovala sve smrtne slučajeve povezane s koronavirusom.

Druge studije pokazale su da su i Sjedinjene Države, Peru i Meksiko Siti imali veliki broj neprijavljenih smrti od te bolesti, prenosi portal Indeks.

U Njujorku, na primer, broj smrtnih slučajeva tokom proleća se utrostručio, ali 22 odsto dodatnih slučajeva nije službeno prijavljeno kao kovid-19 zbog izostanka testiranja.

Kako bi izračunali stvarnu cenu pandemije u ljudskim životima, demografi i ostali istraživači koriste, ne samo broj smrtnih slučajeva potvrđenih testovima, nego i službenu statistiku smrtnosti, na temelju smrtovnica, i upoređuju je s prethodnim godinama, što je metod koji se koristi i kod epidemije gripa.

Rezultat koji je objavio američki medicinski časopis „Jama Internal Medicine“ pokazao je strašne posledice širenja virusa u Italiji, prvoj evropskoj zemlji koja je iskusila punu snagu pandemije.

Italija je 4. aprila objavila da je službeno zabeležila 15.000 umrlih od kovida-19.

Prema zvaničnim podacima, od 1. marta do 4. aprila u Italiji je umrlo 41.239 ljudi, otprilike 20.000 više nego prethodnih godina.

To je 104,5 odsto veći mortalitet i ukazuje da bi više od 5.000 slučajeva moglo da nedostajati u zbiru koji se pripisuje koronavirusu.

Jedini smrtni slučajevi koji su tada pripisivani kovidu-19 bili su oni iz bolnica i, u manjoj meri, iz domova za starije, što može objasniti tu razliku u zbiru.

U Lombardiji, najteže pogođenoj italijanskoj regiji, broj dodatnih smrtnih slučajeva bio je 173 odsto veći nego prethodnih godina, a samo među muškarcima 213 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar