Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Među glavnim kandidatima na parlamentarnim izborima u Italiji koji se održavaju danas nalaze se već poznata imena. Međutim, opoziciona liderka krajnje desnice Đorđa Meloni je, po istraživanjima javnog mnjenja, u vođstvu, a analitičari ističu da bi već večeras mogla da postane prva žena na čelu italijanske vlade.

Đorđa Meloni koja je već nedeljama visoko plasirana u predizobrnim anketama mogla bi da postane ne samo prva žena premijer, već i prvi italijanski premijer s krajnje desnice od kraja Drugog svetskog rata. Njena stranka Braća Italije doživela je veliki rast popularnosti od izbora 2018. godine kada je osvojila nešto više od četiri odsto glasova.

Sa 45 godina, Meloni bi takođe postala jedan od najmlađih premijera Italije. Ona smatra da je Evropska unija previše birokratska, ali je rekla da se ne bi zalagala za bilo kakav „Italegzit“ i izlazak zemlje iz zajedničke valute evra. Sebe predstavlja kao nepokolebljivu podršku NATO-u. Protivi se onome što naziva „LGBT lobijima“ i promoviše, kako kaže, „hrišćanski identitet“ Evrope.

Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Antonio Melita/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ali, u oštrom kontrastu u odnosu na druge desničarske lidere u Italiji, antimigrantskog Matea Salvinija i bivšeg premijera Silvija Berluskonija koji su se otvoreno divili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Meloni podržava vojnu pomoć Ukrajini.

Ključni rival

Enriko Leta, lider Demokratske partije, glavne italijanske snage levog centra, ključni je izborni rival Đorđe Meloni. Leta je bio premijer u koaliciji koja je uključivala snage desnog centra nakon što izbori 2013. godine nisu dali jasnu većinu. Međutim, on je izgubio premijersku poziciju nakon jedva 10 meseci, kada je njegov ambiciozni kolega demokrata, Mateo Renci, manevrom preuzeo premijersku funkciju.

Leta je nakon smenjivanja predavao na prestižnom pariskom univerzitetu Sajans Po, a vratio se u Italiju da ponovo preuzme uzde sukobima izmučene stranke u martu 2021.

Silvijo Berluskoni Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

On je osujećen u nastojanju da izgradi čvrst izborni savez levog centra kako bi se suprotstavio Đorđi Meloni i njenim saveznicima kada je populistički Pokret pet zvezdica, najveća partija u odlazećem parlamentu, pomogao rušenju Dragijeve vlade ovog leta.

Ko je još u igri

Mateo Salvini, lider partije Liga, bio je neprikosnoveno lice desničarskog lidera u Italiji sve dok krajnje desničarska partija Đorđe Meloni nije postala favorit. Njegova stranka ima korene na industrijskom severu Italije, a potez iz 2018. godine, kada je sklopio dogovor da vlada sa Pokretom pet zvezdica, smatrao se iznenađenjem.

Posle nešto više od godinu dana, manevrom je zbacio lidera Pet zvezdica Đuzepea Kontea sa premijerskog mesta, kako bi mogao da preuzme funkciju. Ali, Konte je nadmudrio Salvinija i sklopio i dogovor sa Demokratskom strankom, formirajući koalicionu vladu koja je Ligu ostavila u opoziciji.

Mateo Salvini Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Trostruki premijer Berluskoni

Pored Meloni, Salvinija i Lete, na izborima učestvuje i trostruki italijanski premijer Silvio Berluskoni. On je bio pionir populističke politike u Italiji 1990-ih kada je osnovao sopstvenu stranku i nazvao je Forca Italia po navijanju na fudbalckim stadionima. Sa 86. godina koliko je napunio 29. septembra i padom popularnosti stranke poslednjih godina, bivši premijer u tri mandata ne želi da dobije četvrti mandat, već se nada mestu u Senatu. Pre skoro deceniju, Senat ga je izbacio zbog osude za poresku prevaru koja je proistekla iz njegove medijske imperije.

Berluskoni obećava da će vršiti umereni uticaj na dve veće stranke u desničarskom savezu, stranke Đorđe Meloni i Salvinijevu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Konte želi još jednu šansu

Kao i Berluskoni, Đuzepe Konte, juri novu šansu na vanrednim parlamentarnim izborima. Konte je izašao iz političke senke kada je 2018. postao premijer, nakon što je populistički, evroskeptični Pokret pet zvezdica, koji sada vodi, zapanjio italijanski establišment osvojivši skoro 33 odsto glasova i postao najveća stranka u parlamentu. Pošto se tadašnji lider Pet zvezdica Luiđi di Majo i lider desnice Mateo Salvini nisu nagodili ko će postati premijer, Konte je došao na to mesto.

Otprilike 15 meseci kasnije, Konteova vlada je pala kada je Salvini napravio nesupeli pokušaj da preuzme premijersku poziciju. Ali Konte je nadmudrio Salvinija formiranjem nove vlade koja je Ligu zamenila Demokratskom partijom levog centra.

Na početku njegovog drugog premijerskog mandata, Italija je postala prva nacija na Zapadu koja je pogođena pandemijom kovida-19. Konte je primenio jedan od najstrožih karantina zbog korona virusa na svetu. Ali posle 16 meseci, u januaru 2021, Konteova druga vlada je pala nakon što je Mateo Renci, bivši premijer, povukao svoju malu centrističku stranku iz koalicije.

BONUS VIDEO Poplave u Italiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)