Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da donesu pobedu desničarske koalicije i prvu ženu na čelu italijanske vlade.

Među glavnim kandidatima ističu se mnoga imena, od trostrukog premijera Silvija Berluskonija do opozicione liderke krajnje desnice Ðorđe Meloni, koja je po istraživanjima javnog mnjenja u vođstvu.

Njena stranka Braća Italije, koja je doživela meteorski rast popularnosti od izbora 2018. kada je osvojila nešto više od četiri odsto glasova, deo je desničarskog saveza koja uključuje još i partije: Liga, pod vođstvom Matea Salvinija, Forca Italija Silvija Berluskonija i još jednog manjeg koalicionog partnera.

Bivši premijer Berluskoni, koji je osnovao sopstvenu stranku i nazvao je Forca Italia po navijanju na fudbalskim stadionima, sa 86 godina, koliko će napuniti za koji dan, i padom popularnosti stranke poslednjih godina, ne želi da dobije četvrti mandat, već se nada mestu u Senatu.

Silvijo Berluskoni
Silvijo Berluskoni Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

On je obećao da će vršiti umereni uticaj na dve veće stranke u desničarskom savezu, stranke Braća Italije Ðorđe Meloni i Salvinijevu Ligu.

Pobeda Braće Italije na izborima mogla bi da dovede do toga da Meloni postane prva žena premijer Italije.

Ona bi takođe bila prvi lider krajnje desnice na vlasti još od dolaska Benita Musolinija na vlast u Italiji pre 100 godina.

Njihov glavni izborni rival je bivši premijer Enriko Leta ,56-godišnji lider Demokratske partije, glavne italijanske snage levog centra.

Vanredni izbori dolaze nakon ostavke premijera Marija Dragija u julu, nakon što nije uspeo da ujedini rascepkanu političku koaliciju, a analitičari kažu da je još jedan razlog za rast popularnosti Meloni bila njena odluka da ne učestvuje u Dragijevoj širokoj koaliciji.

Mario Dragi Foto: TANJUG/AP Photo/Gregorio Borgia

Završetkom kampanje u Italiji dominirale su rasprave oko Evropske unije i ruskog rata u Ukrajini, ali glasače najviše brine povećanje troškova cena energenata, u trenutku kada je odlazeća Dragijeva vlada nacionalnog jedinstva obećala 66 milijardi evra pomoći italijnskim građanima.

Politika koji nudi Ðorđa Meloni je konzervativna, njena partija se protivi gej brakovima i promoviše tradicionalne porodične vrednosti.

Kada je u pitanju Evropa, stranka „Braća Italije“ je odustala od protivljenja evru, ali se zalaže za reformu Evropske unije kako bi je učinila manje birokratskom i manje uticajnom na unutrašnju politiku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Meloni tvrdi i da je stranku oslobodila fašističkih elemenata, i da je italijanska desnica „predala fašizam istoriji već decenijama“.

Njen glavni rival, lider levog centra Leta otpočeo je svoj predizborni skup u petak u Rimu uz zvuke stare ratne antifašisticke pesme „Bela Caio“.

Eli Šlajn, levičarka i bivša poslanica u Evropskom parlamentu, kojoj je Leta dao istaknuto mesto u kampanji, iskoristila je ovaj skup da ospori neprijateljstvo Melonijeve prema onome što ona naziva „LGBT lobijem“.

Još jedan od uticajnijih političkih aktera je Pokret pet zvezdica, koji predvodi bivši premijer Ðuzepe Konte, i koji je u vreme poslednjeg ispitivanja javnog mnjenja početkom septembra, dostizao 14 odsto podrške.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)