Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ukrajinci koji žive na teritoriji koju je okupirala Rusija primorani su da preuzmu rusko državljanstvo ili da se suoče sa oštrom odmazdom, uključujući moguću deportaciju ili pritvor, navodi se u danas objavljenom istraživanju Univerziteta Jejl, koje su podržale SAD.

U istraživanju se navodi da su, u okviru plana Moskve da “uspostavi vlast nad Ukrajincima“, stanovnici Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti na meti “sistematskih napora da im se oduzme ukrajinski identitet“, prenosi Rojters.

Niz ukaza koje je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin primorava Ukrajince da dobiju ruske pasoše, što krši međunarodno humanitarno pravo, prema navodima tog izveštaja.

Ukrajinci na okupiranoj teritoriji koji ne zatraže rusko državljanstvo “podvrgnuti su pretnjama, zastrašivanju, ograničenjima humanitarne pomoći i osnovnih potrepština, kao i mogućem pritvoru ili deportaciji, a sve to ima za cilj da se primoraju da postanu ruski državljani“, navodi se u izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ono što je zabrinjavajuće je to što to u osnovi predstavlja kršenje Haške i Ženevske konvencije. Ta akcija je veoma rasprostranjena. Ukrajinci u oblastima pod ruskom kontrolom nemaju drugog izbora osim da prihvate ruski pasoš ako žele da prežive, ili se suočavaju sa potencijalnim pritvorom i, kako je tim dokumentovao, deportacijom u Rusiju“, rekao je izvršni direktor istraživanja Natanijel Rejmond i dodao da sva odgovornost leži na Kremlju i Putiinu.

Izveštaj je objavljen u okviru programa Opservatorija konflikta, a nastao je uz podršku američkog Stejt departmenta.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar