Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Južnokorejska policija sprovela je raciju u kancelariji aktivista protiv Severne Koreje koji su prošle nedelje preko granice dve države pustili balone s dolarima i letke sa porukama protiv vlasti u Pjongjangu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovakvi događaji nisu retki, ali su odnedavno zakonom zabranjeni u Južnoj Koreji jer predstavljaju provokaciju za severnog suseda, prenosi Tanjug.

Severna Koreja je prošle godine raznela zgradu zajedničke kancelarije za vezu u demilitarizovanoj zoni na granici dve zemlje i zapretila vojnim odgovorom ako Seul ne zaustavi slanje propagandnih letaka, prenosi Rojters.

Policija je sprovela raciju u kancelariji organizacije Borci za slobodnu Severnu Koreju, predvođene Park Sang-hakom, koji je u Južnu Koreju prebegao 2000. godine.

Policija i vojska počele su istragu nakon što je grupa objavila da je iz pograničnih područja na sever poslala 10 balona sa 500.000 letaka, 500 brošura i 5.000 novčanica od jednog dolara.

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una, Kim Jo Džong oštro je u nedelju kritikovala Seul što nije uspeo da zaustavi puštanje balona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar