Foto: Valeria Ferraro / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock, EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Preko 300 navodnih članova 'Ndrangete – najmoćnije italijanske organizovane kriminalne grupe – i njihovih saradnika suočavaju se sa drakonskim zatvorskim kaznama ove nedelje nakon velikog suđenja koje je trajalo skoro tri godine.

Tužioci su tražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od skoro 5.000 godina za 322 optužena, koji nose nadimke poput „Vuk“, „Debeli“, „Slatki“ i „Jagnjeća butina“ i optuženi su za vrtoglav niz krivičnih dela.

Sa sedištem u siromašnom južnom regionu Kalabrije, ‘Ndrangeta je najbogatija i najmoćnija italijanska kriminalna organizacija, koja ima monopol na evropsku trgovinu kokainom.

Iako se potajno proširila i sada radi u više od 40 zemalja, kod kuće ‘Ndrangeta je ugušila lokalnu ekonomiju, infiltrirala se u javne institucije i terorisala svoje ljude decenijama, prenosi AFP.

Ndrangheta
Foto: EPA-EFE/SALVATORE MONTEVERDE

Od januara 2021. godine, troje sudija u Kalabriji saslušalo je hiljade sati svedočenja – uključujući desetine mafijaša koji su postali državni svedoci – o klanu Mankuzo i njegovim saradnicima, koji kontrolišu provinciju Vibo Valentija.

„To je važno suđenje jer gađa jednu od najmoćnijih ‘Ndrangeta porodica sa sedištem u Kalabriji, sa međunarodnim razgranatima,” rekao je stručnjak za mafiju Antonio Nikaso za AFP. Kazne bi mogle doći ove nedelje.

Održano u dobro obezbeđenom bunkeru sudnice, suđenje predstavlja najveće u Italiji u više od 30 godina, koje uključuje veliki broj optuženih, optuženih da su deo iste zločinačke zavere.

Ovako velika suđenja koja uključuju desetine optuženih u Italiji se nazivaju „maksi-suđenja“.

Optužbe uključuju mafijaško udruženje, ubistva, trgovinu drogom, iznudu, zloupotrebu položaja i pranje novca.

Foto:AP Photo/Gianfranco Stara

Vladavina „Glavnog“ bosa, njegovim saradnicima preti duga robija

Nesporni šef provincije Vibo Valentija je Luiđi „Vrhovni“ Mankuzo (69) i on je prošle godine isključen sa liste optuženih da bi mu se sudilo odvojeno.

Mankuzo je proveo 19 godina u zatvoru ranije, ali je poslednji put uhapšen u okviru masovne policijske akcije u decembru 2019. u kojoj je uhapšeno više od 300 osumnjičenih mafijaša.

Tužioci su tražili po 30 godina za desetak Mankuzovih vrhunskih saradnika zaduženih za odabir meta za napade ili iznude i održavanje odnosa sa drugim mafijama.

Foto:AP Photo/Andrea Rosa

Optuženi su i javni službenici, profesionalci, gradonačelnici, pa čak i visoki policijski zvaničnici.

Najistaknutiji je advokat Đankarlo Piteli (70) – bivši poslanik i senator iz stranke „Napred Italijo“ bivšeg premijera Silvija Berluskonija – koji se suočava sa 17 godina zatvora zbog svoje navodne uloge posrednika u svetu politike, finansija i ilegalnosti masonske lože.

Oko 67 optuženih koji su bili deo prvobitne optužnice već je osuđeno, nakon što su se opredelili za brzo suđenje.

Najživopisnije svedočenje na suđenju došlo je od više od 50 bivših mafijaških operativaca koji su postali državni svedoci, uključujući nećaka Luiđija Mankuza, Emanuela.

Oni su prepričavali davno zakopane tajne, od oružja skrivenog u grobljanskim kapelama i ambulantnih vozila koja se koriste za transport droge, do opštinskih vodovoda preusmerenih na useve marihuane.

Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Oni koji su se suprotstavljali mafiji otkrivali su mrtve štence, delfine ili kozje glave na svojim pragovima, zapaljene automobile ili razbijene izloge.

Manje srećni su pretučeni ili upucani, a njihova tela nikada nisu pronađena.

Sudnica je nekadašnji pozivni centar preuređen za smeštaj stotina advokata, opremljen sa više od 20 televizijskih ekrana koji prikazuju slike zatvorenika i doušnika putem video veze.

PROČITAJTE JOŠ:

Moćna mafija

‘Ndrangeta je decenijama cvetala ispod radara dok su vlasti koncentrisale napore protiv Koza Nostre, sicilijanske mafije prikazane u filmovima „Kum“.

Danas stručnjaci procenjuju da ‘Ndrangeta, koju čini oko 150 kalabrijskih porodica i njihovih saradnika, donosi više od 50 milijardi evra godišnje širom sveta, od trgovine drogom do izvlačenja javnih sredstava i iznude, uz nezakonitu dobit koja se reinvestira u legitimnu ekonomiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar