Polaganje male mature Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon grešaka u ispitima mature u Hrvatskoj iz Matematike na A nivou i one u Politici i privredi, zbog čega su dva zadatka morala biti poništena, čitaoci Srednje.hr upozorili su na još jednu grešku u zadatku iz hrvatskog jezika.

Naime, u tačnom odgovoru na 44. pitanje tog ispita Istanbul je proglašen glavnim gradom Turske. Nadležni kažu da je odgovor sa aspekta jezičke norme tačan i zbog toga sam sadržaj je, kažu, irelevantan. Ispit je, inače, pregledalo četvoro stručnjaka, piše N1.

Istanbul, ne Ankara, glavni je grad Turske – tog su mišljenja sastavljači ispita mature iz hrvatskog jezika. Greška je to koja nije primećena ni u procesu recenzije ispita.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, na ispitu koji se ove godine pisao na jedinstvenom nivou, u 44. zadatku maturanti su morali da zaokruže slovo ispred jedne od četiri rečenice koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog početnog slova. Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišćeno je ispravno samo u rečenici „Prestolnica Istočnog Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske“, piše N1. 

***

BONUS VIDEO: Maturanti nezadovoljni ekskurzijom: Advokat turističke agencije pretio razrednom starešini, roditelj poručuje da su deca uznemirena i ogorčena