Foto: Javed Dar / Xinhua News / Profimedia

U popularnom hinduističkom svetilištu u Kamširu poginulo je najmanje 12 ljudi, dok je 15 povređeno na dan Nove godine, rekli su zvaničnici, prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi izveštaji sugerišu da je svađa između grupe hodočasnika dovela do nesreće u svetilištu Mata Vaishnav Devi, gde su se desetine hiljada Hindusa okupile da odaju poštu u brdovitom gradu Katra u blizini grada Džamu na jugu zemlje.

„Nešto se dogodilo blizu jedne od kapija i našao se u gužvi. Ostao sam bez vazduha i pao sam ali sam nekako uspeo da ustanem“, rekao je Maheš, koji je za medije rekao samo svoje ime.

„Video sam kako ljudi gaze preko tela. Bio je to užasan prizor, ali sam uspeo da pomognem u spasavanju nekoliko poveđenih“, rekao je on.

Novinska agencija Pres Trast of Indija citirala je šefa policije Dilbaga Singha koji je rekao da su vlasti brzo reagovale i da je red u masi odmah uspostavljen.

Hodočašće je nastaljeno nakon skoro četiri sati, rekli su zvaničnici. Istraga je u toku.

Drugi hodočasnik po imenu Prijaš rekao je da je on sa deset prijatelja iz Nju Delhija stigao u petak da poseti svetilište. Rekao je da su dva njegova prijatelja poginula u stampedu.

Hodočasnici često hodaju pešaka kako bi stigli do hrama na vrhu brda, koji je jedno do najposećenijih svetilišta. Smrtonosne gužve su nažalost česte tokom indijskih verskih festivala gde su velika okupljanja.

BONUS VIDEO: Stampedo na aerodromu u Kabulu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar