Podmornica Titanic i Rodžer Malinson Foto:Tanjug/OceanGate Expeditions via AP/Screenshot/Youtube/Sky News

U jeku potrage za nestalom podmornicom Titan u Atlantiku kod olupine Titanika, čovek koji je poslednji preživeo identičnu situaciju otkriva pakao sa kojim se ljudi suočavaju. Rodžer Malinson je 1973. godine spasen sa svojim partnerom, nakon što je 84 sata proveo zarobljen u vodi.

Pre 50 godina, Malinson i pokojni Rodžer Čepmen postavljali su transatlantsku telefonsku žicu 150 kilometara od obale Korka u Irskoj, u maloj podmornici po imenu „Pisces III“ kada je slučajno otvoren površinski brod za koji su bili vezani.

Više od tone vode počelo je da se sliva u samostalni zadnji deo podmornice, a nakon što su nekoliko trenutaka visili sa površinskog broda, njihova linija je pukla i oni su pali na morsko dno brzinom od oko 40 kilometara na sat.

Podmornica nestala u Atlantiku Foto: Tanjug/OceanGate Expeditions via AP, File

„Bilo je veoma zastrašujuće. Isključili smo dubinomer na 500 metara jer je mogao da pukne, uzeli smo jastuke i sklupčali se da pokušamo da sprečimo povrede. Uspeli smo da nađemo belu krpu da stavimo u usta, tako da nismo i sebi odgrizli jezik“, ispričao je on.

Njih dvojica su uspeli da prenesu da su preživeli udar, ali pošto im je zaliha kiseonika opadala iz minuta u minut.

Da bi smanjili potrošnju kiseonika, prestali su da pričaju i pokušali da leže što su mirnije mogli.

Tri dana nakon nesreće, podmornica za spasavanje uspela je da prikači posebno dizajniranu kuku i konopac za vuču na njihovu podmornicu i da je podigne na površinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Imali smo kiseonik za 72 sata kada smo započeli ronjenje, tako da smo uspeli da izvučemo još 12,5 sati. Kada smo pogledali u cilindar, ostalo nam je 12 minuta kiseonika“, rekao je Čepmen za BBC kada je izvučen na površinu.

Malinson je za Skaj njuz rekao da je jedan od najvažnijih delova njihovog opstanka bila njegova i Čepmanova sposobnost da se brinu jedan o drugom tokom iskušenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar