Foto: EPA-EFE/ORIETTA SCARDINO

Čak 50.000 zemljotresa pogodilo je Island u protekle tri nedelje, a ova neobična aktivnost zemlje pokazuje kako bi uskoro moglo doći i do erupcije vulkana, piše BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Naučnici nisu sigurni kada će se to dogoditi, a stanovnici Islanda u međuvremenu uče da žive sa podrhtavanjima.

„Od ponoći do sad smo zabeležili 1200 potresa, a inače ih u normalnoj nedelji imamo možda 100 ili 200“, govori Bjarki Fris iz islandske meteorološke službe, prenosi Jutarnji.hr. Mnoge ljude zemljotresi bude s obzirom na to da ih je nemali broj bio iznad magnitude 5.0.

„To je vrlo neobično, mislim da niko ovde ne pamti nešto slično“, objašnjava Elizabet Falmadotir, stručnjak za opasnosti iz islandske meteorološke službe.

Foto:EPA/EGILL ADALSTEINSSON

Potresi su uzdrmali i premijerku Islanda Katrin Jakobsdotir.

„Stresno je, a još stresnije je za ljude koji žive kraj aktivnog područja“, ističe.

Aktivno područje nalazi se na 30 kilometara od glavnog grada Rejkavika. Island je navikao na vulkanske erupcije no nijedna se već stotinama godina nije dogodila na ovom području, tako blizu glavnog grada. Zato su ljudi pomalo nervozni. Tlo oko vulkana prekriveno je lavom starom više od hiljadu godina.

Geologinja Helga Torfadotir objašnjava kako je lava sada na kilometar dubine u zemljinoj kori.

Foto:EPA/S.OLAFS

„To je vrlo plitko pa možemo očekivati da će naći svoj put prema površini. Nećemo vidjeti ono što smo imali 2010.“, eksplozivnu erupciju sa mnogo pepela, to neće biti slučaj tu u Sidirensu.

Lava koja se kreće ispod zemlje već je ostavila neke tragove.

„Već je puno pukotina na putevima u području koje pokazuju koliko je zaista moćna majka priroda. Nadamo se da ćemo dobiti upozorenje o erupciji, no mogao bi to biti vrlo mali signal. Očekujemo ga samo nekoliko minuta pre, zato sve to ovde shvatamo toliko ozbiljno“, zaključila je Elizabet Palmadotir za BBC.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar