Raketa lansiranje
Lansiranje rakete Foto:Tanjug/Len Wood/For The Santa Maria Times via AP

Iran tvrdi da je razvio hipersonični projektil koji je nezaustavljiv od strane svih trenutnih protivvazdušnih odbrana.

General Amirali Hajizadeh, šef vazduhoplovne jedinice IRGC-a, rekao je u četvrtak da Teheran sada poseduje balističku raketu koja se kreće „velikom brzinom i može manevrisati u atmosferi i izvan nje, što otežava obaranje“.

General Hajizadeh rekao je da je projektil dizajniran da gađa neprijateljske protivvazdušne sisteme i da predstavlja „generacijski iskorak“ u smislu vojne tehnologije Teherana.

„Ova hipersonična balistička raketa razvijena je za suprotstavljanje štitovima protivvazdušne odbrane. Moći će da probije sve sisteme protivraketne odbrane“, rekao je Hajizadeh, a citirala iranska novinska agencija Fars, dodajući da veruje da će proći decenije pre nego što se razvije sistem sposoban da raketu presretne.

Do sada nije bilo izveštaja o testiranju takve rakete od strane Irana i, dok je Islamska Republika razvila veliku domaću industriju oružja i s međunarodnim sankcijama i embargom, zapadni vojni analitičari kažu da Iran ponekad preuveličava svoje mogućnosti naoružanja.

Zabrinutost zbog iranskih balističkih projektila ipak je doprinela odluci SAD-a 2018. na čelu sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom da se povuče iz nuklearnog pakta koji je Teheran potpisao sa svetskim silama 2015. godine.

Prošle sedmice, Iran je rekao da je testirao svoje prvo trostepeno svemirsko lansirno vozilo, koje bi bilo u stanju da postavi satelite težine 80 kg u orbitu 500 km od površine Zemlje, prema iranskim medijima.

Sjedinjene Države su takve akcije nazvale „destabilizirajućim“ jer veruju da bi se svemirska lansirna vozila mogla koristiti za transport nuklearne bojeve glave.

***

BONUS VIDEO: Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar