Foto: EPA-EFE/HAIDER AL-ASSADEE

Kuvajtske vlasti danas su preuzele osam tona arhivske građe koju je iračka vojska bivšeg predsednika Sadama Huseina opljačkala tokom sedmomesečne okupacije Kuvajta 1990. i 1991. godine. To je treći paket arhiva vraćen u Kuvajt od 2019. godine, saopštili su kuvajtski i irački zvaničnici.

Arhiva predata danas „između ostalog pripada Univerzitetu u Kuvajtu i kuvajtskom Ministarstvu informacija“, rekao je novinarima visoki zvaničnik kuvajtskog Ministarstva spoljnih poslova Naser al Hen.

Ministarstva spoljnih poslova Iraka je saopštilo da je Kuvajt Iraku nedavno poslao spisak svojih opljačkanih arhiva.

Vojska Sadama Huseina napala je Kuvajt 2. avgusta 1990. godine, dok je vojna koalicija koju su predvodile SAD proterale iračku vojsku krajem februara 1991. godine.

Kuvajtu i Iraku je bilo potrebno 20 godina da normalizuju odnose, dok su UN ukinule sankcije Iraku 2020. godine, sedam godina posle smrti Huseina, svrgnutog sa vlasti 2003. godine.

Irak je za 30 godina Kuvajtu isplatio odštetu od 51 milijarde dolara, ali dve zemlje nisu konačno postavile pomorsku granicu, dok je slučaj nestanka građana Kuvajta i dalje otvoren.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)