Ruski avion
Ruski avion Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Aerodrom na jugu Iraka objavio je da će preispitati svoje bezbednosne mere, posle slučaja s desetogodišnjim dečakom koji je prošao sedam kontrolnih punktova, a da nije zaustavljen i uspeo je sam da uđe u avion.

Incident se dogodio u ponedeljak uveče na aerodromu u Nadžafu, velikom šiitskom gradu na jugu Iraka, gde svake godine dolazi stotine hiljada hodočasnika iz celog sveta.

U toku je istraga da se utvrde okolnosti pod kojima je moglo jedno dete da dođe na aerodrom i da uđe u avion, rekao je za Frans pres direktor međunarodnog aerodroma u Nadžafu Hikmat Ahmed.

Desetogodišnji dečak je uspeo da prođe sedam kontrolnih punktova na aerodromu da bi stigao do aviona, objasnio je on.

„On je stigao na aerodrom u ponedeljak u 21.30. Oko 2 ujutro u utorak pošto je ušao na avion Iran era (Iran Air), osoblje na letelici nam je ukazalo na njega“, rekao je Ahmed.

Detetovi roditelji koji žive u kvartu pored aerodroma, prijavili su policiji da je nestao, rekao je jedan bezbednosni izvor koji nije naveo zašto je dečak hteo da uđe u avion.

Ahmed je rekao da se utvrđuju okolnosti incidenta i da će svi koji su napravili propuste biti kažnjeni, otpušteni ili premešteni. Kad se završi istraga biće uvedene nove procedure da bi se očuvao red i bezbednost aerodroma i putnika, rekao je Ahmed u saopštenju.

On je dodao da iako je dete prošlo sve kontrole, njegov ulazak nije predstavljao opasnost jer je bio podvrgnut svim pretresima.

„Dečko je mogao da prođe sve te etape zato što se pomešao sa masom putnika“, dodao je on.

Bonus video: Stampedo na aerodromu u Kabulu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram