Haker
Foto: Shutterstock

Indijske opozicione stranke zahtevaju od parlamenta istragu izveštaja da je vlada koristila softver izraelske proizvodnje, Pegaz, kako bi špijunirala mnoge novinare, političare i aktiviste uključujući glavnog opozicionog lidera Raula Gandija.

PROČITAJTE JOŠ:

Članovi opozicije zatražili su nezavisnu istragu zbog žalbi na špijuniranje i ostavke ministra unutrašnjih poslova Amit Shaha, piše Rojters.

Istraga koju je u nedelju objavilo 17 medijskih organizacija, predvođeni neprofitnom novinarskom organizacijom iz Pariza, „Zabranjene priče“, objavila je da se špijunski softver kog je izrađivala i licencirala izraelska kompanija „NSO“, koristio u pokušajima i uspešnom hakovanju 37 pametnih telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava.

Indijski novinski portal „Žica“ objavio je da su pametni telefoni političara, uključujući Gandija i još dvojicu poslanika, među 300 verifikovanih indijskih brojeva navedenih kao potencijalne mete za nadzor od 2017. do 2019. godine, tokom nacionalnih izbora.

NSO je rekao da je njegov proizvod namenjen samo proverenim vladinim obaveštajnim službama i agencijama za sprovođenje zakona za borbu protiv terorizma i kriminala.

Opozicioni lideri tvrde da je administracija premijera Modija špijunirala novinare, aktiviste i političare koji su se protivili njenoj politici.

Ministar za elektroniku i informacionu tehnologiju, Ašvini Vaišno, rekao je poslanicima da nema nikakve supstance u izveštajima o špijuniranju.

Indija je imala dobro uspostavljenu proceduru u kjoj su savezne i državne agencije vršile zakonito presretanje elektronske komunikacije u svrhu nacionalne bezbednosti, posebno u slučaju vanredne situacije ili u interesu javne bezbednosti, rekao je Vaišno Izveštaji pokazuju da je Vaišnov telefon takođe hakovan.

Vlada je odbila da odgovara na pitanja da li je Indija ili bilo koja od njenih državnih agencija kupila špijunski softver Pegasus.

Bonus video: Snimak letenja Džefa Bezosa i njegove ekipe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram